:

Varför bett med Tungfrihet?

Innehållsförteckning:

  1. Varför bett med Tungfrihet?
  2. Hur får man en bra sits?
  3. Hur fungerar ett Kimblewick bett?
  4. Vad är ett Bridongbett?
  5. Hur får man hästen mindre stressad?
  6. Hur får man en häst att slappna av?
  7. Är Kimblewick bett bra?
  8. Är Novabett bra?

Varför bett med Tungfrihet?

När man rider på kandar så har man två bett, ett bridongbett (två- eller tredelat tränsbett) och ett stångbett med eller utan tungfrihet. Tungfrihet är den båge på bettet, som kan vara större och mindre. Ju större tungfrihet desto skarpare bett. Till stången används kedja och gärna även skumrem.

Hur får man en bra sits?

Ryttaren ska sitta upprätt i sadeln och man ska kunna dra en lodrät linje från ryttarens axel via höften och ner till hälen. Kroppen ska vila på en triangel som består av skrevet och de båda sittbenen. Ryttaren ska sitta väl ned i sadeln mitt över hästen, så att båda sittbenen belastar hästen lika mycket.

Hur fungerar ett Kimblewick bett?

Kimblewick är något skarpare bett och används med kindkedja. Ju hårdare kindkedjan spänns, desto skarpare blir bettet. I bettringen finns två mindre hål och du väljer själv om du vill fästa tygeln i dem eller själva bettringen. Var du fäster tygeln påverkar dock hur mycket hävstångseffekt du får.

Vad är ett Bridongbett?

Bridongbett används på kandarträns tillsammans med ett stångbett. Detta traditionella tränsbett är vanligtvis tvådelat med lösa bettringar. Horze delar med sig om hur du rider säkert under de kalla årstiderna och vilken utrustning du behöver.

Hur får man hästen mindre stressad?

För att minska stressen är det viktigt att hästen är välmående och smärtfri samt att hästen tränas på lagom nivå på ett korrekt sätt. Det är också viktigt med miljö, stallrutiner, foderstat, vila, motion och utevistelse. Många stressade hästar mår sämre vid höga intag av stärkelse och havre.

Hur får man en häst att slappna av?

Om hästen blir nervös och spänd är det viktigt att ryttaren är avslappnad. Om även ryttaren spänner sig framåt är risken stor att hästen tar av. För att få hästen att slappna av måste man rida framåt. Samlar du hästen vill du även samla stressen och hästen får inte möjlighet att slappna av.

Är Kimblewick bett bra?

Kimblewickbettet, eller s.k. jaktstång, är ett bett med mild hävstångseffekt. Kimblewickbettet kan ofta vara ett bra alternativ att prova när man överväger att rida med Pelham, som är ett snäpp starkare. Detta jaktkandar har tungfrihet som uppskattas av många hästar.

Är Novabett bra?

Novabett är Skandinaviens ledande syntetbett, helt svensktillverkade och av högsta kvalitet. Bettet är tillverkat av termoplastisk polyuretan. Materialet är av medicinsk kvalitet vilket innebär att det är godkänt för nära kontakt med både människor och hästar.