:

Hur vet man att det är en Terrasspunkt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet man att det är en Terrasspunkt?
  2. Hur bestämmer man Derivatans Nollställen?
  3. Hur får man fram Minimipunkten?
  4. Hur räknar man ut Nollställena?
  5. Vad kallas en stationär punkt som inte är en Extrempunkt?
  6. Vad är en Extrempunkt?

Hur vet man att det är en Terrasspunkt?

En punkt på en graf där lutningen är 0 och där funktionen är växande eller avtagande på båda sidor om den kallas terrasspunkt. Det gör att grafen får ett platåliknande utseende där. I en terrasspunkt är funktionens derivata och andraderivata lika med 0.

Hur bestämmer man Derivatans Nollställen?

Hur man löser f′(x)=0 beror på hur ekvationen ser ut. Här använder man nollproduktmetoden. Lösningarna till ekvationen f′(x)=0 är alltså x=0 och en dubbelrot x=2. Detta är derivatans nollställen, så för dessa x-värden hittar man funktionens stationära punkter.

Hur får man fram Minimipunkten?

När man har en andragradsfunktion med en positiv koefficient framför x²-termen kommer funktionen alltid att ha en minimipunkt för något x-värde. Här har funktionen sitt största värde då x = 0 och denna punkt där funktionen har sitt största värde i ett intervall kallas för en maximipunkt.

Hur räknar man ut Nollställena?

Nollställena kan beräknas genom att lösa ut de $x$ -värden som ger att funktionen är lika med noll. Om vi inte finner ett reellt värde på $x$ som uppfyller detta, kommer funktionsuttrycket sakna nollställen.

Vad kallas en stationär punkt som inte är en Extrempunkt?

Kritiska punkter behöver dock inte vara extrempunkter – de kan också vara terrass- eller sadelpunkter. En metod för att för funktioner av en variabel skilja terrasspunkter från extrempunkter är att undersöka en funktions andraderivata.

Vad är en Extrempunkt?

Extrempunkter är ett samlingsnamn för maximi- och minimipunkter i en graf. Extrempunkter är alltid lokala eftersom deras y-värde är mindre eller större än omkringliggande punkters.