:

Hur mycket skatt är det på el?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket skatt är det på el?
  2. Vem betalar man energiskatt till?
  3. Hur fungerar elcertifikatsystemet här i Sverige?
  4. Hur mycket är ett elcertifikat värt?
  5. Varför höjs energiskatten?

Hur mycket skatt är det på el?

Den 1 januari 2022 uppgick punktskatten på el, energiskatten, för flertalet av landets hushåll och företag till 36 öre per kWh och 26,4 öre per kWh för boende i ett antal kommuner i norra Sverige.

Vem betalar man energiskatt till?

Från och med 1 januari 2018 betalar du som konsument energiskatten genom din elnätsfaktura. Innan år 2018 betalades energiskatten via elhandelsfakturan. Det är ditt elnätsföretag som fakturerar energiskatt och som sedan redovisar och betalar pengarna vidare till Skatteverket.

Hur fungerar elcertifikatsystemet här i Sverige?

fungerar det Grundprincipen för systemet är att producenter av förnybar el får ett elcertifikat av staten för varje MWh som producerats. Samtidigt har elhandelsföretagen en skyldighet att införskaffa en viss mängd elcertifikat i förhållande till sin försäljning och användning av el, så kallad kvotplikt.

Hur mycket är ett elcertifikat värt?

Under april 2022 kostade ett elcertifikat i snitt 12,94 kronor. Det var 4 procent mindre jämfört med samma månad föregående år.

Varför höjs energiskatten?

Energiskatten på el beror dels på verksamheten som kunden bedriver och dels på var i landet elen förbrukas. Från 1 januari 2021 höjs energiskatten på el med 0,3 öre/kWh, från 35,3 öre/kWh till 35,6 öre/kWh exklusive moms.