:

Vilken tjocklek på plåttak?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken tjocklek på plåttak?
  2. Hur ofta ska man byta plåttak?
  3. Hur länge håller ett målat plåttak?
  4. Vilket plåttak ska man välja?
  5. Hur skruvar man TRP 20?

Vilken tjocklek på plåttak?

Tjocklek 0,4 – 1,5 mm beroende på val av plåttyp. Vikt per kvadrat ca 3,7 – 5,5 kg beroende på val av plåttyp. Tillverkas i längder oftast om 0,5 – 8 meter, förutom bandplåt som tillverkas på rulle.

Hur ofta ska man byta plåttak?

Allt beror på var huset ligger, klimatet och hur utsatt taket är för sol, vind samt för träd och grenar som faller. Livslängden på plåttak är ca 35 år. Betongpannor och betongtak håller mellan 25-35 år.

Hur länge håller ett målat plåttak?

Sådan plåt brukar hålla 10-15 år. Den var länge behäftad med problemet att färgskiktet släppte från plåten då skiktet ofta sprack vid falsning i för låga temperaturer, plåten miste därmed från början sitt skydd.

Vilket plåttak ska man välja?

Plåttak av koppar eller zink väger betydligt mer än de i aluminium eller stål. Fördelen med koppar är livslängden, mellan år, och att dessa typer av tak kräver väldigt lite underhåll. Många som väljer koppartak gör det huvudsakligen av estetiska skäl.

Hur skruvar man TRP 20?

Takplåten monteras med självborrande skruv 4,8x35 mm i varje profilbotten längs takfot, nock och vid ytterkanterna i bärläkten. I övrigt skruvas takplåten i varannan bärläkt och i var tredje profilbotten (se figur 3). Längsgående skarvar skruvas med en överlappsskruv 4,8x20 mm, med c/c högst 500 mm.