:

Vilken propeller ska jag välja?

Innehållsförteckning:

 1. Vilken propeller ska jag välja?
 2. Hur hårt ska man dra åt en propeller?
 3. Varför rostfri propeller?
 4. Vilket håll ska propellern snurra?
 5. Vad betyder siffrorna på propellern?
 6. Hur tar man bort propeller?
 7. Hur fungerar en propeller?
 8. Åt vilket håll snurrar en motor?
 9. Varför 4 bladig propeller?
 10. Vad kostar en ny propeller?
 11. Vem har uppfunnit propellern?
 12. Vad betyder stigning på propeller?
 13. Hur fungerar en Foldingpropeller?
 14. Vad är en Brytpinne?

Vilken propeller ska jag välja?

Mindre propeller ger högre varvtal och större propeller ger lägre varvtal. Varvar din motor för mycket på full gas så har du sannolikt en för liten propeller eller en propeller med för liten stigning. Varvar den för lite har du antagligen en för stor propeller eller en med för kraftig stigning.

Hur hårt ska man dra åt en propeller?

Dra åt så pass att propellern inte glappar när du trycker den framåt och bakåt i propelleraxelns riktning. Ett visst glapp finns alltid, men skall komma från propelleraxeln. Håll koll på när hålet genom propelleraxeln linjerar med urfräsningarna i muttern, och stanna där.

Varför rostfri propeller?

En rostfri propeller ger ett bättre grepp än standardpropellrar av aluminium och kan därför monteras något högre på akterdelen. Du utnyttjar då fördelar som bättre acceleration, bättre toppfart och även en lägre bränsleförbrukning.

Vilket håll ska propellern snurra?

Rotation: De flesta propellrar till utombordare är högergängade. Det vill säga att de roterar medurs, sedda akterifrån. En vänstergängad propeller roterar motsols, sedd akterifrån. Har man dubbla motorer eller dubbla propellrar på samma axel har man en vänster- och en högergängad.

Vad betyder siffrorna på propellern?

PITCH (STIGNING) Pitch är frammåtrörelsen i tum då propellern snurrat ett varv. När det gäller måtten (siffrorna) på en propeller är pitch (stigning) det andra numret. Om en propeller anges som “13 x 21”, är propellern pitch 21.

Hur tar man bort propeller?

Plocka bort propellern med hjälp av en propellernyckel (och ett träblock som förhindrar att propellern snurrar). Smörj propelleraxeln och sätt tillbaka tryckbrickan. Sätt på den nya propellern/navet och låsmuttern på propelleraxeln. Dra åt propellermuttern med hjälp av propellernyckeln och blocket.

Hur fungerar en propeller?

Allmänt om propellrar Propeller- bladen är formade som vingar och har liksom de, två avgörande egenskaper, tryck- och dragkraft samt motstånd. Vingarna sitter på ett roterande nav där den gemensamma dragkraften suger in vatten uppströms för att sedan kasta ut den nedströms i båtens kölvatten.

Åt vilket håll snurrar en motor?

Om svänghjulet roterar moturs, så har således startmotorn medurs rotationsriktning och vice versa. Svänghjulets rotationsriktning anges utifrån den sidan av motorn där växellådan sitter monterad.

Varför 4 bladig propeller?

När det gäller inombordare och större utombordare ger en 4-bladig propeller de bästa köregenskaperna och bränsleekonomi. Den största skillnaden mot 3-bladigt är: Suveränt grepp, lägre planingströskel, mindre vibrationer, bättre acceleration, håller båten på plan vid lägre hastighet, bättre manöverförmåga.

Vad kostar en ny propeller?

PROPELLERREAPARATION

Objekt för reparationLätt skada priser från..
Inkl.momsExkl.moms
Aluminium propeller st780 kr624 kr
Rostfri propeller 3 blad1000 kr800 kr
Rostfri propeller 4 blad1 300 kr1 040 kr

Vem har uppfunnit propellern?

Propellerns och pansarskeppets pionjär blev nationalhjälte i USA, men han föddes i Värmland och fick sina första lärospån vid bygget av Göta kanal. John Ericsson föddes 1803 i gruvorten Långban i Värmland.

Vad betyder stigning på propeller?

Välj samma stigning på din nya propeller som den gamla om motorn idag när sitt rekommenderade varvtalsområde. "går lättare", dvs motorns varvtal ökar. En ökning av stigningen ex. Från 19 tum till 21 tum gör att propellern "går tyngre", dvs motorns varvtal sjunker.

Hur fungerar en Foldingpropeller?

Propellern vispar runt som en gräddvisp och trycker ut vattnet åt sidan istället för att trycka det bakåt. Mycket har hänt med propellrarna på 50 år och framförallt foldingpropellrar har en helt annan utformning idag som gör dom effektivare.

Vad är en Brytpinne?

Brytpinne det vet alla vad det är eller? Visste inte jag exakt men det är en liten metallpinne bakom propellern på en utombordare. Den ska gå av om man kör fast för att propellern eller motorns ska ta skada.