:

Kan man välja vilken vårdcentral som helst?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man välja vilken vårdcentral som helst?
  2. Hur gör man för att lista sig på annan vårdcentral?
  3. Får man vaccinera sig på annan vårdcentral?
  4. Kan man få remiss till annan region?
  5. Hur gör man för att få en second opinion?

Kan man välja vilken vårdcentral som helst?

Du kan själv välja vilken vårdcentral eller vårdmottagning du vill gå till när du behöver öppenvård. Öppenvård är all vård som inte kräver att du blir inlagd på sjukhus. Du kan välja att söka öppenvård var som helst i Sverige.

Hur gör man för att lista sig på annan vårdcentral?

Det snabbaste sättet att välja vårdcentral är att använda 1177 Vårdguidens e-tjänster. Klicka på "Välj vårdcentral" för att logga in och följ instruktionerna för att välja den vårdcentral där du vill vara listad. Listningen börjar gälla dagen efter du gjort ditt val.

Får man vaccinera sig på annan vårdcentral?

Svar. Ja, du kan vaccinera dig i en annan region eller på en annan plats än där du är folkbokförd. Det gäller också om du studerar på annan ort eller bor någon annanstans under en period. Det gäller oavsett vilken dos du ska ta.

Kan man få remiss till annan region?

Ibland kan du en remiss till specialiserad vård i en annan region. Det är till exempel om den vård du behöver inte finns där du bor. Då betalar din region sjukresorna och dina kostnader för boende. Du kan själv välja var i landet du vill specialiserad öppenvård om du får en remiss till det.

Hur gör man för att få en second opinion?

Inget som behöver betalas ur egen ficka. – Vid livshotande eller allvarlig sjukdom har man rätt till en förnyad medicinsk bedömning, en så kallad second opinion. I första hand vänder man sig till sin ansvarige läkare som skriver remiss för den förnyade medicinska bedömningen.