:

Vad är Navelgranulom?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Navelgranulom?
  2. Hur ska man rengöra naveln?
  3. Varför luktar det illa från naveln?
  4. Hur länge sitter Navelstumpen kvar?
  5. När försvinner navelbråck?

Vad är Navelgranulom?

Navelgranulom är en lindrig åkomma som enligt praktisk erfarenhet oftast självläker. Diagnos ställs utifrån den kliniska bilden. Om det finns osäkerhet bör läkarbedömning göras på BVC. Ovanliga differentialdiagnoser är urachusrest/fistel, cysta eller navelpolyp.

Hur ska man rengöra naveln?

Vanligtvis räcker det att duscha noggrant, men har du en djup navel eller navelpiercing krävs lite mer arbete. Enligt Booth bör du rengöra naveln minst en gång i veckan med en bomullstuss som antingen är dränkt i tvål, vatten eller någon form av desinfektionssprit.

Varför luktar det illa från naveln?

I sin video förklarar Ray att svett, döda hudceller, ludd, bakterier och annat kan samlas i naveln om man inte tvättar den regelbundet. Dessa kan sedan bilda en så kallad “navelsten”.

Hur länge sitter Navelstumpen kvar?

Någon minut efter att ett barn fötts drar navelartärerna sig samman, pulsationerna upphör och barnmorskan eller pappan klipper av navelsträngen. Naveln får inget blod och torkar därför in (torrt gangrän). Navelstumpen faller av 5-15 dagar efter födelsen.

När försvinner navelbråck?

Navelbråck försvinner oftast innan barnet är 1-2 år gammal, i samband med att barnet börjar stå upp och på så sätt stärker sin magmuskulatur, men i vissa fall kan det dröja tills barnet är 10-11 år innan det går över.