:

Vad granskar Skolinspektionen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad granskar Skolinspektionen?
  2. Kan man klaga på lärare?
  3. Vad kan jag anmäla till Skolinspektionen?
  4. Hur anmäler man sin rektor?
  5. Vad har Skolinspektionen för uppgift?
  6. Vad menas med tillsyn Skolinspektionen?
  7. Vad händer om en lärare kränker en elev?
  8. Vart vänder man sig om man vill anmäla skolan?
  9. Vilka regler styr Skolinspektionen?
  10. När kan man vända sig till Skolinspektionen?
  11. Vad ställer Skolinspektionen för frågor?

Vad granskar Skolinspektionen?

Vi granskar regelbundet all skolverksamhet i hela landet för att se att den följer de lagar, regler och läroplaner som finns för verksamheten. Målet är att bidra till att alla barn och elever ska få lika rätt till god utbildning i en trygg miljö, där alla elever når minst godkänt i alla ämnen.

Kan man klaga på lärare?

att ett klagomål i första hand behöver hanteras nära där det har uppstått, det vill säga nära barnet eller eleven. på vilket sätt huvudmannen, rektorer och skolpersonal kan ta emot klagomål, oavsett om de lämnas skriftligt eller muntligt. hur ett klagomål utreds och dokumenteras i verksamheten.

Vad kan jag anmäla till Skolinspektionen?

Du kan anmäla de flesta problem som ditt barn har i skolan eller förskolan. Till exempel kan du anmäla om ditt barn: mår dåligt eller känner sig otryggt i skolan. inte får den hjälp som barnet behöver.

Hur anmäler man sin rektor?

Enligt lagen får varken huvudmannen för verksamheten, rektorn eller någon med motsvarande ledningsfunktion eller annan personal utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling. En anmälan kan göras direkt till Skolverket/ Elevombudsmannen eller till kommunen/ arbetsgivaren.

Vad har Skolinspektionen för uppgift?

Skolinspektionen arbetar för att alla barn och elever ska få en likvärdig utbildning av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ser till att skolorna följer lagar och regler. Vi är en statlig myndighet som inspekterar skolor och bedömer ansökningar om att starta fristående skolor (friskola).

Vad menas med tillsyn Skolinspektionen?

Sveriges lagar och förordningar kräver att skolor ska leva upp till vissa krav. Den inspektion som ska säkerställa att skolor når upp till dessa minimikrav kallas tillsyn och i den inspektionsformen kan Skolinspektionen ställa krav på åtgärder.

Vad händer om en lärare kränker en elev?

Förskollärare, lärare och annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten måste anmäla det till rektorn. Rektorn måste i sin tur anmäla händelsen vidare till huvudmannen.

Vart vänder man sig om man vill anmäla skolan?

Om du är missnöjd med rektorns svar ska du vända dig till huvudmannen. Huvudmannen är kommunen eller den som driver en fristående skola. Huvudmannen har till skillnad från Skolinspektionen och BEO en skyldighet att ta emot och utreda klagomål samt vidta nödvändiga åtgärder om det finns brister.

Vilka regler styr Skolinspektionen?

Skolinspektionen granskar att skolor följer lagar och regler och bedömer ansökningar om att driva fristående skola. På Skolinspektionen finns också Barn- och elevombudet som tillsammans med Skolinspektionen ska se till att förskolor och skolor följer den del av skollagen som handlar om kränkande behandling.

När kan man vända sig till Skolinspektionen?

Om det är allvarliga problem på en skola och huvudmannen inte gör något åt det, kan du vända dig till oss. Det kan vara problem för ett barn/elev, för flera barn/elever eller för hela skolan. Det är inte säkert att dina uppgifter leder till att Skolinspektionen gör en tillsyn.

Vad ställer Skolinspektionen för frågor?

Frågor & svar

  • Kötid som urvalsgrund på fristående skolor. ...
  • Skolenkäten. ...
  • Kränkningar. ...
  • Ägar- och ledningsprövning – regler för enskilda huvudmän. ...
  • Starta fristående skola. ...
  • Om skolor inte följer värdegrunden. ...
  • Kontaktar Skolinspektionen vårdnadshavare? ...
  • Elevers rättigheter när det gäller utbildningen i skolan.