:

Kan man ringa vårdcentralen åt någon annan?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man ringa vårdcentralen åt någon annan?
  2. Får man Tvångsmedicinera?
  3. Kan man söka vård åt någon annan?
  4. Vem beslutar om tvångsvård enligt LPT?
  5. Vem kan skriva LVM-anmälan?

Kan man ringa vårdcentralen åt någon annan?

Enligt patientdatalagen kan vi enbart lämna ut uppgifter om en myndig person till den person som uppgifterna tillhör. Det är dessutom bara tillåtet att boka, omboka eller avboka en tid för sin egen räkning. Det händer att personer frågar efter behandlingsuppgifter eller tidsbokningar som rör en annan myndig person.

Får man Tvångsmedicinera?

Om du har blivit utsatt för en tvångsåtgärd ska det stå i din journal. Om du inte vill ta medicin så ska personalen så långt som möj- ligt respektera det. Men om en läkare bedömer att du ändå måste ta en viss medicin så är det tillåtet att tvångsmedicinera dig.

Kan man söka vård åt någon annan?

Om personen inte själv vill söka vård kan du erbjuda dig att följa med, om det är möjligt för dig. Du kan kontakta någon på vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning om du är orolig för en person som inte själv vill söka hjälp. Du kan även ringa 1177 för att få råd när det gäller en närstående.

Vem beslutar om tvångsvård enligt LPT?

Förvaltningsrätten beslutar om tvångsvård utöver fyra veckor Det är också förvaltningsrätten som beslutar om en patient ska övergå från frivillig psykiatrisk vård till tvångsvård, eller från sluten tvångsvård till öppen sådan och vice versa. Denna typ av tvångsvård sker med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT.

Vem kan skriva LVM-anmälan?

För att en vuxen missbrukare ska omhändertas enligt LVM måste till exempel klientens läkare, socialsekreterare eller någon nära anhörig göra en LVM-anmälan till socialtjänsten. En kurator, sjuksköterska, psykolog etc. kan också göra en LVM-anmälan. Socialtjänsten gör sedan en LVM-utredning.