:

Hur avbildas Kali?

Innehållsförteckning:

  1. Hur avbildas Kali?
  2. Vem är Kali?
  3. Har många armar?
  4. Vilka beskyddas av Ganesha?
  5. Vad står Shiva för?

Hur avbildas Kali?

Kali avbildas med blå eller svart hud och med en blodfärgad uthängande tunga. På igenkännande vis för den hinduistiska ikonografin avbildas hon med fyra, åtta eller tolv armar och vars händer bland annat håller i ett svärd och ett avhugget huvud. Kali är icke att förblanda med demonen Kalki, Vishnus tionde avatar.

Vem är Kali?

Shivas hustru heter Kali. Hon tillbeds ibland som ”den stora modern”. Hon framställs då som moderligt beskyddande och kärleksfull. Men Kali är också en dödsgudinna.

Har många armar?

Brahma avbildas ofta med fyra ansikten; han omfattar de fyra väderstrecken och har fyra armar med vilka han håller de fyra vedaböckerna. Alla gudar har något speciellt attribut och Brahma har en lotusblomma vilken symboliserar att han kommer från sig själv och inte är avlad.

Vilka beskyddas av Ganesha?

Ganesha står för visdom och lycka och han beskyddar kunskap, litteratur och författarskap. Därför är det många studenters gud. Ganesha framställs alltid med en människokropp och ett elefanthuvud.

Vad står Shiva för?

Den vediska stormguden Rudra utgör förebilden för Shiva. Precis som denne hade han förmågan att förgöra och förknippas med krig, död och med förgänglighet. Trots all denna förgörande kraft har Shiva en betydelsefull roll som fruktbarhetsgud. Det är han som återupphåller världen genom meditation.