:

Vad gäller för handledare vid privat övningskörning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gäller för handledare vid privat övningskörning?
  2. Är min handledarutbildning giltig?
  3. Kan man börja övningsköra direkt efter Handledarkurs?
  4. Måste man gå Handledarkurs på samma körskola?
  5. Vilka bilar får man övningsköra med?
  6. Vad händer om man övningskör utan handledare?

Vad gäller för handledare vid privat övningskörning?

Ansök om handledarskap För att bli godkänd måste du vara minst 24 år och ha körkort för den behörighet ni ska övningsköra för. Körkortet måste du ha haft i minst fem av de senaste tio åren. Vänta med att skicka in din ansökan som handledare tills din elev fått sitt körkortstillstånd.

Är min handledarutbildning giltig?

Introduktionsutbildning, även kallad handledarutbildning, är ett krav för att få övningsköra privat. Utbildningen bygger på nollvisionen och är minst 3 timmar lång. Priset ligger på cirka 300–400 kronor per person och utbildningen är giltig i 5 år.

Kan man börja övningsköra direkt efter Handledarkurs?

Kan man börja övningsköra omedelbart efter man gått på kurs? Nej, man ska vänta på brevet med godkännande från Transportstyrelsen.

Måste man gå Handledarkurs på samma körskola?

Introduktionskurs (Handledarkurs) För att få övningsköra privat så måste både handledare och elev gå på introduktionsutbildning, Handledare och elev behöver dock inte kursen tillsammans! Oavsett om man ska övningsköra privat eller på körskolamåste eleven ha ett körkortstillstånd.

Vilka bilar får man övningsköra med?

Du ska vara 16 år för att få övningsköra med personbil. Men du måste vänta tills du är 17 år och 6 månader om du vill övningsköra med lätt lastbil eller personbil med släp. Vill du övningsköra privat ska du ha en godkänd handledare med dig i bilen.

Vad händer om man övningskör utan handledare?

Om man övningskör utan godkänd handledare kan detta innebära att man gör sig skyldig till olovlig körning och man riskerar då att dömas till böter. Vidare kan körkortstillståndet bli indraget i en tid mellan 1 månad och 3 år.