:

Vad styr elevhälsan?

Innehållsförteckning:

  1. Vad styr elevhälsan?
  2. Vilka lagar styr skolsköterskan?
  3. Vilka kan elevhälsan samverka med?
  4. Vad krävs för att arbeta som skolsköterska?
  5. Vad är det EHT?

Vad styr elevhälsan?

Skolans elever ska ha tillgång till elevhälsa med medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Elevhälsan ska främst arbeta hälsofrämjande och förebyggande och även stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål.

Vilka lagar styr skolsköterskan?

Den medicinska insatsen av elevhälsan, EMI, styrs både av skollagen (2010:800) och hälso- och sjukvårdslagen. Ledningen av hälso- och sjukvård ska vara organiserad så att den tillgodoser hög patientsäkerhet och god kvalitet av vården samt främjar kostnadseffektivitet, (HSL 2017:30).

Vilka kan elevhälsan samverka med?

Elevhälsans interna samverkan kan ske på olika nivåer, dels inom elevhälsan, dels med skolledningen, lärare och övrig personal på skolan. Den externa samverkan kan ske med hälso- och sjukvården och socialtjänsten samt andra aktörer runt eleverna.

Vad krävs för att arbeta som skolsköterska?

Sjuksköterskeexamen om 180 högskolepoäng och kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande, svensk legitimation som sjuksköterska samt minst ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska. Vidare krävs kunskaper i svenska som motsvarar grundläggande behörighet på grundnivå.

Vad är det EHT?

EHT är en förkortning för elevhälsoteam.