:

Hur kollar man gnistan på tändstift?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kollar man gnistan på tändstift?
  2. Varför får inte mopeden gnista?
  3. Varför går en CDI box sönder?
  4. Vad händer om tändspolen är dålig moped?
  5. Vad gör en CDI box?

Hur kollar man gnistan på tändstift?

  1. Sätt tillbaka tändstiftet i tändhatten och lägg tändstiftet mot metall.
  2. Håll gärna fast tändstiftet med en polygrip så att du inte får en stöt.
  3. Tryck sedan på startknappen (eller be en kompis kicka)
  4. Nu skall du få en stark klar blå/vit gnista i elektrodgapet på tändstiftet se bild 8.

Varför får inte mopeden gnista?

pröva byta tändhatt o tändkabel! Ne, han ska nt behöva byta de, men kolla så att tändkabeln sitter helt fast i tändspolen, samt i tändhatten. Sedan kollar du så att CDI:n sitter helt i den med. Så moppen tänder till med lamporna när du kickar/ kör med elstarten?

Varför går en CDI box sönder?

Brytarkontakterna är ju en mekanisk anordning och när dessa ofrånkomligen slits förändras tändningsinställning vilket gör att motorn gradvis går sämre. I värsta fall kan motorn till och med skadas om inställningen rubbas för mycket. Av den anledningen har man gått över till tändsystem som saknar rörliga delar.

Vad händer om tändspolen är dålig moped?

Strömmen vill ta den närmaste vägen och om isoleringen blir dålig kommer det att bli överslag inne i tändspolen. Gnistorna kommer alltså hoppa mellan trådvarven inne i spolen istället för uppe vid tändstiftet. En sådan spole är att betrakta som slut då överslagen har bränt hål i den redan dåliga isoleringen.

Vad gör en CDI box?

CDI-boxen sitter kopplad med tändspolen med tändstiftet. Det är alltså CDI boxen som skickar signaler/impulser till tändspolen och sedan vidare till tändstiftet som ger en gnista och antänder gasblandningen i mopeden.