:

Vad är ett Cellfängelse?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är ett Cellfängelse?
  2. Hur många kvinnliga fängelser finns det i Sverige?
  3. Var fångar förr?
  4. Vad innebär en villkorlig dom?
  5. Hur många kvinnor i fängelse?

Vad är ett Cellfängelse?

Man införde även ett blandat system, där fångar med längre strafftid hölls i cell om natten och på dagtid fick arbeta och umgås med andra fångar. I Sverige fattade 1844 års riksdag beslut om att varje län skulle ha ett cellfängelse.

Hur många kvinnliga fängelser finns det i Sverige?

I Sverige finns kvinnoanstalter på Hinseberg, Färingsö, Sagsjön, Ljustadalen, Ringsjön (utanför Eslöv) samt kvinnoavdelningen på anstalten Ystad. Centralfängelset på Norrmalm är ett av de kvinnofängelser i Sverige som lagts ner.

Var fångar förr?

Att vara fånge Fängelsehålorna var ofta stenkällare med jordgolv där det var både kallt och fuktigt. Många klarade ej av förhållandena utan dog av olika sjukdomar eller frös ihjäl. Behoven fick de göra på golvet, så stanken var tillslut outhärdlig. Fångarna hade enbart de kläder de bar när de blev anhållna.

Vad innebär en villkorlig dom?

Domstolen kan döma ut straffet villkorlig dom om brottet kräver ett strängare straff än böter. Den som dömts till en villkorlig dom har en prövotid under två år. Den som är dömd till en villkorlig dom har i vanliga fall ingen kontakt med Kriminalvården.

Hur många kvinnor i fängelse?

Den 1 oktober 2020 fanns 5 276 intagna med en pågående fängelseverkställighet, varav 94 % män och 6 % kvinnor.