:

Är alla lärare mentorer?

Innehållsförteckning:

  1. Är alla lärare mentorer?
  2. Hur många undervisningstimmar?
  3. Kan mentor ha?
  4. Vad kan man göra på en Mentorstid?
  5. Vad är Mentors uppdrag?

Är alla lärare mentorer?

Nyexaminerade lärare har rätt till ett års introduktionsperiod med mentor. Men Lärarförbundets rapport visar att en majoritet inte får någon mentor.

Hur många undervisningstimmar?

Elever som läser på nationella program i gymnasieskolan har rätt till en garanterad undervisningstid. För de högskoleförberedande programmen innebär det minst 2 180 undervisningstimmar om 60 minuter och för yrkesprogrammen minst 2 430 undervisningstimmar om 60 minuter.

Kan mentor ha?

Mentorn ska ha ett helhetsperspektiv och kan genom det till exempel upptäcka om en elev med ett genomgående behov av stöd bara har fått stöd i vissa kurser. Mentorn kan också uppmärksamma om en elev som når kunskapskraven har andra svårigheter i sin skolsituation. Källa: 15 kapitlet 19 a § skollagen.

Vad kan man göra på en Mentorstid?

mentorstiden möts klassen och mentorerna. Här kan eleverna lyfta saker de vill diskutera, de får information från skolan, här genomförs värdegrundssamtal och ibland hålls det klassråd på denna tid.

Vad är Mentors uppdrag?

Mentorn är den person på skolan som har det sammanhållande ansvaret för att stödja eleven i studierna och bidra till att eleven når sitt mål med studierna. Mentorskapet syftar också till att genom samtal om värderingar och på andra sätt skapa en bra stämning i klassen och därmed bidra till en bra studiemiljö.