:

Får inte i ettans växel cykel?

Innehållsförteckning:

 1. Får inte i ettans växel cykel?
 2. Varför hoppar kedjan på cykeln?
 3. Kan inte växla ner cykel?
 4. Hur fixar man kedjan på cykeln?
 5. Kan inte växla upp?
 6. Hur växlar man med Shimano?

Får inte i ettans växel cykel?

Ifall du upplever att kedjan vill förbi det innersta (största) drevet, kan du justera ändläget via den nedersta skruven på växeln. Den ska vridas medurs. Upplever du å andra sidan att kedjan inte orkar ta sig upp på det största drevet, vrider du istället den tidigare nämnda skruven moturs.

Varför hoppar kedjan på cykeln?

När kedjan inte är spänd är det lätt hänt att den går av eller hoppar. I värsta tänkbara situation händer detta när du cyklar i hög fart. Någonting som kan få förödande konsekvenser. Se därför till att justera kedjan så fort den känns slapp!

Kan inte växla ner cykel?

Problem: Cykeln växlar inte upp eller ner perfekt med ett klick som den ska göra. Lösning: Ofta beror det på att vajrar och höljen har satt sig, vilket de alltid gör på en ny cykel. Då gäller det att justera vajerspänningen.

Hur fixar man kedjan på cykeln?

Byta cykelkedja

 1. Börja med att mäta hur sliten kedjan är med ett kedjeslitageverktyg. ...
 2. Lägg växlarna på minsta drevet fram och bak. ...
 3. För att hitta rätt längd på den nya kedjan så lägger man kedjan på stora drevet bak och stora drevet fram. ...
 4. Lägg växlarna på minsta drevet fram och bak igen. ...
 5. Klart!

Kan inte växla upp?

Testa att växla till större kedjehjul bak. Då får du större kedjespänning och det kan innebära att uppväxlingen fram funkar. Tänk också på att trampa aktivt hela tiden medans du växlar då lägger sig kedjan fastare runt större trissan fram och hoppar inte av utåt.

Hur växlar man med Shimano?

Du bör alltid trampa medan du växlar, och du bör använda en växel som gör att du kan trampa jämnt och effektivt. De högra reglagen påverkar bakväxlarna. Den stora spaken gör att du flyttar till lättare (större) drev. Den lilla spaken gör att du flyttar till tyngre (mindre) drev.