:

Måste man ha två chinchillor?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man ha två chinchillor?
  2. Hur bär man en chinchilla?
  3. Är det olagligt att bara ha ett marsvin?
  4. Var kan man köpa chinchillor?
  5. Hur lyfter man en chinchilla?

Måste man ha två chinchillor?

Enligt svensk djurskyddslag måste buren för en ensam chinchilla vara minst 1 x 1 x 0,5 m. Tänk på att detta är minimimått, för stor kan den aldrig bli!

Hur bär man en chinchilla?

Chinchilla är inte svåra att hantera, och de bits sällan. Var dock försiktig vid hanteringen, huden eller pälsen kan lossna vid alltför hårdhänt hantering. För att undvika detta ska man alltid fatta i svansen nära kroppen med ena handen, medan den andra armen får stötta djurets kropp mot undersökarens kropp.

Är det olagligt att bara ha ett marsvin?

Marsvinet är ett mycket socialt djur som i de flesta fall bör bo i par eller i grupp. Ett ensamt marsvin kan vara mycket stressat, även om vi inte kan se det med blotta ögat. Var beredd på att du bör ha minst två marsvin, om det inte finns särskilda skäl till att just ditt marsvin inte bör bo tillsammans med andra.

Var kan man köpa chinchillor?

Köp direkt från uppfödare eller från en zooaffär som seriöst förmedlar en chinchilla från uppfödare. Sist men inte minst viktigt: Begär alltid stamtavla från uppfödaren eller försäljaren. Du kan genom stamtavlan se den exakta åldern och kontrollera att chinchillan ej är inavlad.

Hur lyfter man en chinchilla?

Chinchillan lyfts med ett stadigt tag runt svansroten och den andra handen förs in under djurets bröstkorg. Med ett bibehållet grepp runt svansroten bär man den antingen mot den andra armens underarm eller så håller man med den andra handen underifrån runt djurets bröstkorg.