:

Vad betyder Hypervaskulär?

Innehållsförteckning:

  1. Vad betyder Hypervaskulär?
  2. Hur röntgar man levern?
  3. Vad betyder förändring i njuren?
  4. Vad är fläckar på levern?
  5. Hur undersöker man levern?
  6. Kan man operera cancer i levern?
  7. Hur snabbt växer njurcancer?

Vad betyder Hypervaskulär?

Fokal nodulär hyperplasi (FNH) är en tumörliknande förändring i levern som kan uppträda i multipel form. Upptäcks ofta av en tillfällighet vid undersökning med ultraljud eller datortomografi. Förändringen är hypervaskulär och liksom vid ett levercellsadenom kan det vara svårt att utesluta malignitet.

Hur röntgar man levern?

Magnetkamera upptäcker fett i levern med ökad precision. Vävnadsprover från levern kan i de flesta fall ersättas av en smärtfri magnetkameraundersökning för att få reda på om en person har fettlever. Det visar en ny studie från LiU. Undersökningen är både känslig och skonsam.

Vad betyder förändring i njuren?

Njurcancer innebär att en cancertumör har uppstått i en njure. Cancer i båda njurarna är sällsynt. Det finns olika former av njurcancer. Det går att bli av med cancern om den upptäcks tidigt.

Vad är fläckar på levern?

Levercancer innebär att det finns en eller flera cancertumörer i levern. Det går att bli fri från cancern om den upptäcks tidigt men det är vanligare att den upptäcks sent. Då finns behandlingar som kan bromsa och lindra sjukdomen. En del kan leva ett bra liv länge med sådan behandling.

Hur undersöker man levern?

Leverbiopsi är en undersökning där läkaren tar en liten bit av levern som sedan undersöks i mikroskop. En leverbiopsi görs för att ta reda på om du har en leversjukdom, till exempel levercirros eller levercancer. Undersökningen gör inte ont eftersom du får bedövning. En leverbiopsi görs oftast på sjukhus.

Kan man operera cancer i levern?

Cancern kan opereras bort om den finns på ett begränsat ställe i levern och levern fungerar tillräckligt bra. Cancern tas bort och även en del av levern runt omkring. Det vanligaste är att operationen görs genom ett snitt i magen. Ibland görs operationen med titthålsteknik.

Hur snabbt växer njurcancer?

Det börjar i någon av kroppens celler. Vid njurcancer är det oftast en körtelcell i en njurkanal som har börjat dela sig och efter en tid, kanske flera år, utvecklas en tumör. Varje år drabbas cirka 1 000 personer i Sverige av njurcancer. Många botas, de som inte botas kan leva flera år med sin sjukdom.