:

Hur blir man tjänstemän?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir man tjänstemän?
  2. Vad betyder ordet arbetare?
  3. Finns kollektivavtal i andra länder?
  4. Vart kan jag hitta mitt kollektivavtal?
  5. Är tjänstemän numera?

Hur blir man tjänstemän?

En tjänsteman skilde sig ursprungligen från en arbetare genom att i sitt yrke producera tjänster i stället för varor. I dag handlar skillnaden snarast om utbildningsform; en tjänsteman har i allmänhet, till skillnad från arbetaren, genomgått gymnasium eller teoretisk gymnasieskola och akademiska studier.

Vad betyder ordet arbetare?

En arbetare (i betydelsen "jobbare"), löntagare (vid förvärvsarbete) eller arbetssäljare är en person som utför ett arbete, även om alla som arbetar inte betecknas som arbetare.

Finns kollektivavtal i andra länder?

I många EU-länder bestäms minimilön i lag eller kollektivavtal som förklaras allmängiltiga och gäller därmed för alla arbets- tagare i en viss bransch. Sverige har valt en annan väg. Löner regleras i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och avtalet har en självständig ställning.

Vart kan jag hitta mitt kollektivavtal?

Fråga din arbetsgivare eller ring Unionen för att ta reda på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Som medlem kan du också se det om du är inloggad.

Är tjänstemän numera?

Vid 1800-talets mitt var tre procent av Sveriges yrkesverksamma befolkning tjänstemän. Idag är andelen drygt femtio procent. Andelen tjänstemän med akademisk utbildning har ökat. Den stora ökningen har många orsaker.