:

Vad är Hedersnormer?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Hedersnormer?
  2. Vilka drabbas av hedersvåld?
  3. Hur vanligt är hedersvåld?
  4. Vad är orsaken till hedersvåld?
  5. Hur vanligt är hederskultur?
  6. Vilka drabbas av hederskultur?
  7. Hur många drabbas av hedersvåld?
  8. Hur många lever i hederskultur?
  9. Vart kommer hedersvåld ifrån?
  10. Vad beror hederskultur på?

Vad är Hedersnormer?

Männen bestämmer i familjer med hedersnormer I familjer som lever i med hedersnormer är det oftast männen som bestämmer och kontrollerar familjens medlemmar. Även kvinnor kan stödja eller tvingas stödja detta och kan också vara utövare av våld och förtryck.

Vilka drabbas av hedersvåld?

Hedersrelaterat våld drabbar även pojkar och män Även pojkar och män kan vara utsatta för hedersrelaterat våld. Deras livsval kan vara begränsade, speciellt när det gäller val av en partner. De kan vidare tvingas att kontrollera sina syskon eller andra kvinnliga släktingar.

Hur vanligt är hedersvåld?

Det finns inga exakta siffror på hur många i Sverige som lever i hedersvåld och förtryck. Uppskattningar som gjorts av forskare pekar på att minst 200 000 unga i Sverige har en sådan tillvaro, men att mörkertalet troligen är stort.

Vad är orsaken till hedersvåld?

Dels utövas våldet och förtrycket som straff mot dem som brutit mot familjens normer och värderingar, i syfte att familjen och släkten ska återvinna den förlorade hedern. Olika former av bestraffningar kan förekomma, till exempel känslomässig och social utfrysning, kränkningar och fysiskt våld, inklusive mord.

Hur vanligt är hederskultur?

Hederskultur har inte någon plats i det svenska samhället. I vårt land ska alla individer ha samma grundläggande fri- och rättigheter.

Vilka drabbas av hederskultur?

Det är inte bara kvinnor och flickor som drabbas av hedersvåld, utan även pojkar och män. Inte minst hbtq-personer är en utsatt grupp. Hedersproblematiken kräver därför en annan attityd, och andra verktyg. Den 1 juli trädde nya regler i kraft som ger samhället just sådana verktyg.

Hur många drabbas av hedersvåld?

Forskare har konstaterat att 2017 låg siffran på 240 000 drabbade. I och med den kraftiga invandring som har bedrivits de senaste fem åren har hedersförtrycket ökat markant i samhället bland de med invandrarbakgrund. Men det finns även bland andra och tredje generationens invandrare som anammar hederskulturen.

Hur många lever i hederskultur?

240 000 personer lever under hedersförtryck i Sverige, främst barn och ungdomar enligt docent Astrid Schlytter.

Vart kommer hedersvåld ifrån?

familjen eller klanen. Det skiljer hedersvåld från våld i hemmet som ogillas av både offrets och förövarens anhöriga. En annan skillnad från övriga våldsbrott är att hedersvåld innebär en betydande risk för personer i offrets närhet, som vänner, offrets barn syskon samt organisationer som försöker hjälpa offren.

Vad beror hederskultur på?

Hederskultur är kulturella föreställningar som utgår från att familjens eller gruppens heder är viktigare än den enskilda personens vilja, tankar och känslor. Våldet visar sig bland annat genom att en person kontrolleras för att bevara familjens heder.