:

Vem har rätt till IPR?

Innehållsförteckning:

  1. Vem har rätt till IPR?
  2. Vad är AKAP-kl?
  3. Vad innebär intjänad pensionsrätt?
  4. Vad är premiebestämd pension?
  5. Hur fungerar livränta?
  6. Hur mycket räknas pensionen upp 2022?

Vem har rätt till IPR?

Om du var anställd vid en kommun, en region eller ett kommunalt bolag den sista december 1997 kan du ha rätt till en förmån som kallas Intjänad pensionsrätt om du då var 28 år eller äldre. Pensionen kan tas ut från 61 till 67 års ålder.

Vad är AKAP-kl?

AKAP-KL är tjänstepensionsavtalet för dig som är född 1986 eller senare som är anställd inom kommun eller region. Avtalet innebär att din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension. Det är arbetsgivarna tillsammans med fackförbunden som kommit överens om avtalet.

Vad innebär intjänad pensionsrätt?

Varje år som du arbetar och betalar skatt får du pensionsrätt, som är din intjänade pension. Pensionsrätterna är grunden för att beräkna pensionen. Även när du får till exempel sjuk- och aktivitetsersättning och a-kasseersättning tjänar du också in till allmänna pensionen.

Vad är premiebestämd pension?

Om du har en premiebestämd pension sätter din arbetsgivare in en summa pengar till din framtida pension. Den är kopplad till vad du tjänar just nu. Ju högre lön, desto mer pengar betalas in. I en premiebestämd lösning bestämmer du själv hur du vill placera dina pengar.

Hur fungerar livränta?

Om du går miste om inkomst på grund av en arbetsskada kan du få ersättning från Försäkringskassan. Det kallas livränta. För att du ska kunna få livränta måste en läkare ha bedömt att din arbetsskada kommer att påverka din inkomstförmåga under minst ett år framåt i tiden.

Hur mycket räknas pensionen upp 2022?

Lagändringarna som avser garantitillägget föreslås träda i kraft 15 juli 2022. År 2022 innebär förslaget att pensionärer med allmän inkomstgrundad pension i det lägsta inkomstintervallet med upp till 11 846 kronor i månaden, får det högsta förmånsbeloppet om 1 000 kronor i månaden i garantitillägg.