:

Har jätte sonen Loke också skildrat som?

Innehållsförteckning:

  1. Har jätte sonen Loke också skildrat som?
  2. Vad hade Loke för krafter?
  3. Hur blev Loke en gud?
  4. Vem följer Tor?
  5. Vad gjorde Loke?

Har jätte sonen Loke också skildrat som?

Loke symboliserade kvinnlighet Medan den starke och ordkarge Tor till fullo levde upp till vikingarnas mansideal, skildras Loke som svag och pratglad – egenskaper som vikingarna uppfattade som kvinnliga.

Vad hade Loke för krafter?

Den isländske hövdingen och skalden Snorre Sturlasson räknade dock Loke till asarna och det finns fler gudar som har jättar i släkttavlan. Loke skiljer sig genom att vara en »trickster« – en typ som inte är odelat god utan spelar gärna orent spel och luras, ljuger, stjäl och ingår tvivelaktiga avtal.

Hur blev Loke en gud?

Fenrisulven kommer under Ragnarök att sluka Oden och Midgårdsormen kommer strida med Tor och de kommer döda varandra. Loke blev även, i gestalt av ett sto, mor till Odens åttafotade häst Sleipner.

Vem följer Tor?

Det berättas om Tors färd till Utgårdaloke i ett komplex i Snorres Edda. Färden börjar med att Tor och hans bockar övernattar hos en bondfamilj. Innan han åker vidare tvingar han under hot till sig barnen Tjalve och Röskva som han tar till tjänare. Tillsammans med Loke vandrar sällskapet vidare över Jotunheim.

Vad gjorde Loke?

Han umgicks länge fritt med gudarna, och ingick till och med fostbrödralag med Oden. Loke hade sönerna Vale och Narfe med sin hustru Sigyn. Med jättinnan Angerboda hade han barnen Fenrisulven, Midgårdsormen (även kallad Jormundgand) och Hel som styr över dödsriket Hel.