:

Hur mäter man u-värde på fönster?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mäter man u-värde på fönster?
  2. Hur får man fram U-värde?
  3. Hur mäter man u-värde?
  4. Vad är U medelvärde?
  5. Vad står U för i U-värde?

Hur mäter man u-värde på fönster?

Tänd ett stearinljus och håll det mot glaset, helst ska det vara mörkt ute så ser du speglingen av lågan i fönstrets olika glasskikt. Har du 2-glas kommer du att se fyra lågor reflekteras i fönstret. Varje glasyta reflekterar nämligen en bild av lågan.

Hur får man fram U-värde?

U-värdet x temperaturskillnaden x arean. I vårt exempel resulterar det i en förbrukning på 3,0 x 20 x 1,5 = 90W per fönster. Är det istället vinter och -10˚ utomhus blir energiförbrukningen 135 W per fönster.

Hur mäter man u-värde?

Fönstrets u-värde ska alltid mätas på hela konstruktionen, dvs. karm, båge och glas. Det beräknas genom en formel och vid ett väderleksförhållande som bör vara vindstilla och temperaturen omkring 24 grader. Ett profilset har ett visst u-värde uppmätt vid en speciell tjocklek och med en viss glasuppbyggnad.

Vad är U medelvärde?

U-värdet anger den mängd energi eller värme som lämnar produkten, från den varma till den kalla sidan. Ju lägre U-värde, desto mindre energi eller värme lämnar produkten, och desto bättre isoleringsvärde har den.

Vad står U för i U-värde?

Värmegenomgångskoefficienten, som betecknas med U, är den egenskap som anger hur bra en hel byggnadsdel isolerar, exempelvis en vägg. Värmegenomgångskoefficienten kallas även för U-värde och enheten är W/m²·ºC. Ju lägre värde desto bättre isolering.