:

Hur spinna garn?

Innehållsförteckning:

 1. Hur spinna garn?
 2. Vad heter delarna på en spinnrock?
 3. Hur spinner man med slända?
 4. Hur spinns bomull till tråd?
 5. Hur fungerar spinnrocken?
 6. Hur gammal är en spinnrock?
 7. Hur kommer bomullen till fabriken?
 8. Hur man skördar bomull?
 9. Vad är en spinnrock värd?
 10. Vad gör man med spinnrock?
 11. Vad kan man göra med en spinnrock?
 12. Hur ser en spinnrock ut?
 13. Kan man karda?

Hur spinna garn?

Egentligen kan man spinna garn av nästan allt som är lite fiberformat – tagel, gräs, hårstrån, pappersremsor, listan kan göras lång. Allt som behövs är att man snurrar fibrerna tillsammans tillräckligt hårt så att de sitter ihop.

Vad heter delarna på en spinnrock?

Spinnrocken har följande delar: Skruven är viktigt, det är med den du reglerar hur hårt garnet drar på rullen. Stagen som håller i hjulet brukar gå att reglera så at hjulet går rakt. En liten ståltrådskrok är bra att ha för att trä garnet genom spinnvingens hål.

Hur spinner man med slända?

Snurra lite på sländan mellan händerna så att fibrerna fäster vid varandra. Fortsätt att snurra sländan försiktigt medan du drar ut mer fibrer, tills du har ett eget garn att använda som ledargarn. Tag lös garnet och linda det runt sländans bas, och upp genom skåran på sländan och genom kroken.

Hur spinns bomull till tråd?

Tvinna. Efter spinningen skall garnet tvinnas, innan tråden är färdig. I enklaste fallet snos två garn om varandra i en tvinningsmaskin av liknande slag som ringspinnaren, men hastigheten är något lägre, 6 000 varv/minut.

Hur fungerar spinnrocken?

Spinnrocken, som till skillnad från hjulrocken är försedd med vingspindel, och senare även trampa, är mer effektiv än hjulrocken, och ger en hårdare snodd tråd. För ullgarn har den bland annat i England inte ansetts lämplig, och ännu på 1700-talet användes främst hjulrockar där.

Hur gammal är en spinnrock?

Den tidigaste kända avbildningen av en spinnrock härrör från en tysk handskrift från omkring 1480. Denna spinnrock saknar trampa, den förefaller ha tillkommit senare. I Dalarna och Hälsingland har spinnrocken kallats "tyskrock", vilket antyder varifrån spinnrocken kommit till Sverige.

Hur kommer bomullen till fabriken?

Bomullen fraktas till en textilfabrik där den spinns till tråd. Tråden färgas och vävs till tyg. Textilfabrikens processer kräver mycket energi och vatten, samt kemikalier för färgning och bearbetning av textilierna. På grund av exponeringen för kemikalier är det ofta hälsovådligt att jobba i en tygfabrik.

Hur man skördar bomull?

Bomullsproduktion och miljön Bomull plockas för hand eller med maskin. I USA och i forna Sovjetunionen används maskiner; bomullen skördas då efter att höstfrosten avlövat buskarna. I områden utan höstfrost sprutas buskarna – det förekommer dock i ganska liten omfattning.

Vad är en spinnrock värd?

Spinnrockarnas värde har varit obefintligt i många år nu. Jag hoppas att man ska sätta större värde på dem i framtiden. En av dessa spinnrockar kostade 1886 3,75 kr.

Vad gör man med spinnrock?

Spinnrock är ett redskap för spinning av tråd och garn från fiber, försedd med vingsspindel.

Vad kan man göra med en spinnrock?

– Det handlar om hur fort man trampar. Inget annat, säger Ronald och laddar kardan med den mjukaste ull. Ronald har spunnit ullgarn till byxor, till stora plädar och till yllesockar och ullen på kardan är det stadigaste.

Hur ser en spinnrock ut?

En Korf är alltid blåmålad och spinner som en katt. – De gamla spinnrockarna kan annars vara ganska hårt åtgångna. Man får ofta staga upp dem lite och byta läderdetaljer men sen finns det inget bättre, säger Ronald. Det viktigaste av allt är att se till att spinnrocken har många rullar, de kan vara svåra att få tag på.

Kan man karda?

Kardning är den kamning, preparering, av bomullen eller ullens fibrer som är en förberedelse inför spinningen. Kardning kan göras traditionellt hantverksmässigt eller maskinellt. Ullen behandlas mellan två kardor så att ullens fibrer likriktas.