:

Hur många sidor har en rektangel?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många sidor har en rektangel?
  2. Vad är det för skillnad på enheterna cm och cm2?
  3. Vad är bredden och längden?
  4. Är motstående sidor i en rektangel?
  5. Vad menas med en Areaenhet?
  6. När använder man kvadratcentimeter?
  7. I vilken ordning kommer mått?

Hur många sidor har en rektangel?

Det som är gemensamt för alla fyrhörningar är förstås att de har fyra hörn och har de fyra hörn så har de också fyra raka sidor. En rektangel är en fyrhörning med bara räta vinklar och om hörnen är räta vinklar, då blir automatiskt varje sida lika lång som motstående sida.

Vad är det för skillnad på enheterna cm och cm2?

Det är viktigare att veta hur stor ytan är. En kvadrat med sidan 1 cm säger vi har arean 1 kvadratcentimeter. Detta skrivs 1 cm2.

Vad är bredden och längden?

Vanligen avståndet mellan de två längre sidorna i en rektangel. Avståndet mellan de två kortare sidorna kallas då vanligen längd. I stället för längd och bredd säger man ofta bas och höjd.

Är motstående sidor i en rektangel?

En rektangel är en plan geometrisk figur i form av en fyrhörning, där alla fyra hörnens vinklar är räta. Rektangelns motstående sidor är parallella och har samma längd.

Vad menas med en Areaenhet?

Areaenheter används för att beskriva hur stor en area är. Standardenheten (SI-enheten) för area är kvadratmeter (m2), som t. ex. är lämplig för att beskriva hur stor en boyta är.

När använder man kvadratcentimeter?

När en vägg ska målas eller tapetseras är det inte så viktigt att veta omkretsen. Det är viktigare att veta hur stor ytan är, alltså arean. En kvadrat vars sidor är 1 cm säger vi har arean 1 kvadratcentimeter. Detta skrivs 1 cm2.

I vilken ordning kommer mått?

Vi anger alla mått i formatet Bredd x Djup x Höjd.