:

Hur mycket påverkar lönen pensionen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket påverkar lönen pensionen?
  2. Hur mycket pengar kommer det in i pensionssystemet?
  3. Hur länge måste man jobba för att få en dräglig pension?
  4. Kan du göra en pensionsprognos på mina sidor?
  5. Hur länge kan man ta ut pension efter 65 års ålder?

Hur mycket påverkar lönen pensionen?

Även om du har hög lön i dag så betyder inte det att du kommer att få högre pension än de som tjänar mindre än du. Antalet år du har arbetat och vilken lön du har haft under de åren spelar roll. Har du till exempel pluggat länge så betyder det troligen att du inte tjänat så mycket pengar de åren.

Hur mycket pengar kommer det in i pensionssystemet?

Ju fler personer som arbetar, desto mer pengar kommer det in i pensionssystemet. Dessutom är pensionssystemet utformat så att pengarna ska räcka. Förenklat kan man säga att inkomstpensionen sänks när Sveriges ekonomi går dåligt och höjs när det går bra för Sverige.

Hur länge måste man jobba för att få en dräglig pension?

Man måste jobba tills man är 75 år för att få en dräglig pension. Eftersom medellivslängden ökar måste den pension du själv tjänat in till räcka i fler år än tidigare. Många kan därför behöva jobba längre upp i åldrarna nu och i framtiden.

Kan du göra en pensionsprognos på mina sidor?

Att logga in på Mina sidor och göra en pensionsprognos är ett bra sätt att få en uppfattning om din framtida pension och lära dig mer om hur olika händelser i livet påverkar den. Prognosen visar alla delar i pensionen, det vill säga din allmänna pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande. Se hela din pension på Mina sidor

Hur länge kan man ta ut pension efter 65 års ålder?

Det är alltså väldigt förmånligt att fortsätta jobba efter 65 års ålder för den som har möjlighet. Pensionsåldern i Sverige är flexibel men du kan tidigast ta ut din allmänna pension från 61 års ålder. Om du är född 1959 eller senare kan du tidigast ta ut din pension från 62 års ålder.