:

Vilken är den äldsta kyrkan i Göteborg?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken är den äldsta kyrkan i Göteborg?
  2. Vilka bodde i Haga?
  3. När byggdes Tyska kyrkan i Göteborg?
  4. Hur hög är Karlatornet?
  5. Varför heter det Landshövdingehus?
  6. Vad är Haga känt för?
  7. När byggdes Tyska kyrkan?
  8. Vem ligger begravd i Tyska kyrkan?

Vilken är den äldsta kyrkan i Göteborg?

Hyssna gamla kyrka som till sina äldsta delar är från 1100-talet, är en av Göteborgs stifts äldsta kyrkor. Enligt gammal tradition skall den första kyrkan i Hyssna legat väster om ån Surtan, och varit byggd av trä, men kyrkan brann ner och ersattes av den nuvarande kyrkan i sten.

Vilka bodde i Haga?

1648 började Göteborgs första förstad att byggas här ute. De som bosatte sig i Haga var framför allt personer med yrken som hade anknytning till älven eller hamnen och annat ”arbetsfolk”.

När byggdes Tyska kyrkan i Göteborg?

Den 11 augusti 1672 skedde invigningen av pastor Westerman, trots att det slutligen 45 meter (76 alnar) höga tornet stod klart först 1698.

Hur hög är Karlatornet?

245 mKarlatornet / Höjd

Varför heter det Landshövdingehus?

Landshövdingehus är en byggnadstyp för trevånings flerbostadshus, som har fått sitt namn av att den dåvarande landshövdingen i Göteborgs och Bohus län Albert Ehrensvärd den äldre sanktionerade de första ritningarna.

Vad är Haga känt för?

Haga är ett attraktivt område i Göteborgs med bilfria gator, vackra hus och många trevliga affärer, caféer och restauranger. Stadsdelen blev känd i Sverige genom TV-serien Albert och Herbert. Mycket har dock ändrats sedan "Hebbe lelle" flyttade därifrån.

När byggdes Tyska kyrkan?

1571S:ta Gertrud, Tyska kyrkan / Öppnade

Vem ligger begravd i Tyska kyrkan?

Kyrkan, med sitt torn i väster och koret i öster, ligger på Norra Hamngatan 16, ett kvarter ifrån Gustav Adolfs torg. "Lilla Berget" kallades det berg som både Tyska kyrkan, Göteborgs rådhus och Göteborgs Handelstidnings hus byggdes på....Tyska kyrkan, Göteborg.

Tyska kyrkan
Kyrka
LänVästra Götaland
OrtGöteborg
TrossamfundSvenska kyrkan