:

Hur gör man för att blanka aktier?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man för att blanka aktier?
  2. Vad är en publik blankare?
  3. Vem lånar ut aktier för blankning?
  4. Kan man blanka aktier i Avanza?
  5. Kan Avanza sälja mina aktier?

Hur gör man för att blanka aktier?

Hur fungerar blankning? För att tjäna pengar på en fallande aktiekurs lånar man helt enkelt aktier som man inte äger på marknaden genom att ta upp en blankningsposition. Sedan säljer man aktierna och hoppas kunna köpa tillbaka dem billigare i framtiden.

Vad är en publik blankare?

En blankningsaffär (aktielånsaffär) innebär att en person (blankaren) lånar aktier från en annan (utlånaren) och därefter säljer dem till en utomstående till marknadspris. Före lånetidens utgång måste blankaren återköpa aktier (täckningsköp) motsvarande dem hen lånat.

Vem lånar ut aktier för blankning?

Avanza Pension lånar ut aktier till Morgan Stanley mot en utlåningsränta. Morgan Stanley lånar i sin tur vidare aktierna till exempelvis stora kapitalförvaltare eller banker. De kan då använda aktierna för att agera säkerhet vid skapandet av andra finansiella instrument eller exempelvis för att genomföra en blankning.

Kan man blanka aktier i Avanza?

Du kan blanka aktier på ett aktie- och fondkonto hos Avanza. Övriga konton kan man inte blanka på.

Kan Avanza sälja mina aktier?

Den kurs du har köpt eller sålt dina aktier för kan inte ändras under tiden. Vi har däremot en service där du får tillgång till preliminärt saldo direkt på affärsdagen för att kunna fortsätta handla med aktier. Detta gör att du slipper vänta på att likviddagen ska infalla och kan fortsätta att köpa och sälja aktier.