:

Vilka vägar får bidrag?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka vägar får bidrag?
  2. Hur vet man om det är enskild väg?
  3. Vad gäller för enskild väg med statsbidrag?
  4. Får man gå på en enskild väg?
  5. Vad gäller när man kör ut från en enskild väg?

Vilka vägar får bidrag?

Vägar som är av väsentlig betydelse som genomfartsvägar eller som uppsamlingsvägar för fritidsbebyggelse kan också få bidrag. Vägar inom områden med detaljplan enligt plan- och bygglagen (1987:10) där en kommun är väghållare enligt 5 § väglagen (1971:948) får inte årligt driftbidrag.

Hur vet man om det är enskild väg?

Med enskilda vägar menas de vägar som inte tas hand om av stat eller kommuner. Vägarna sköts istället till exempel av en samfällighetsförening eller enskilda markägare. Vi hjälper er med hur ni kan få rätt att använda och fördela kostnader för en enskild väg.

Vad gäller för enskild väg med statsbidrag?

Väg med statsbidrag ska hållas öppen En enskild väg med stats- eller kommunalt bidrag till underhåll ska normalt hållas öppen för allmän trafik. Vid tjällossning eller när risken för skador på vägen är särskilt stor kan markägaren få stänga av vägen för trafik med vissa fordon.

Får man gå på en enskild väg?

Tillåtet att , cykla och rida Vägens ägare får bara stänga av vägen för trafik med motordrivna fordon. Ägaren kan inte förbjuda någon att , cykla eller rida på vägen. Däremot finns möjlighet att genom lokala trafikföreskrifter förbjuda annan trafik än med motordrivna fordon. Men sådana förbud är ovanliga.

Vad gäller när man kör ut från en enskild väg?

Högerregeln gäller även för enskild väg och cyklar Högerregeln gäller även i en korsning med enskild väg om inga andra väjningsregler gäller. Kör du på en allmän väg som korsar en enskild ger det dig alltså inte automatiskt förtur. Och glöm inte att högerregeln gäller alla fordon i trafiken, även cyklar och mopeder.