:

Hur är arbetsmarknadspolitiken utformad idag jämfört med hur den såg ut fram till 1990 talet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur är arbetsmarknadspolitiken utformad idag jämfört med hur den såg ut fram till 1990 talet?
  2. Hur mår den svenska arbetskraften?
  3. Hur har den svenska arbetsmarknaden förändrats?
  4. Är fas 3 kvar?
  5. Vad innebär det att vi har gått från ett industrisamhälle till ett tjänstesamhälle när det gäller arbetsmarknaden?
  6. Vad är fas 3 arbetsförmedlingen?

Hur är arbetsmarknadspolitiken utformad idag jämfört med hur den såg ut fram till 1990 talet?

Den första perioden sträcker sig mellan 19 och känne- tecknas av låg arbetslöshet (1,6–3,3 procent) och socialdemokratiskt regeringsin- nehav. Den andra perioden, ungefärligen mellan 19, präglades av ekonomisk kris, kraftiga offentliga besparingar och hög arbetslöshet (5,8–10,2 procent).

Hur mår den svenska arbetskraften?

2016 låg den sammanlagda frånvaron i arbetskraften på 12,3 procent, vilket till stor del har att göra med de restriktioner som kom att införas i sjukförsäkringen under 1990-talet samt efter 2007. Man kan säga att en del av dagens arbetslöshet motsvaras av den höga sjukfrånvaron i slutet av 1980-talet.

Hur har den svenska arbetsmarknaden förändrats?

Svensk arbetsmarknad har genomgått stora förändringar under de gångna 20 åren. En förändring som är allmänt känd är förskjutningen inom svensk arbetsmarknad från tillverkningsindustri till servicenäringar, där arbetskraften inom tillverkningsindustrin minskat från omkring till under .

Är fas 3 kvar?

Från och med i dag, den 1 februari 2016, kommer inga fler arbetssökande anvisas till sysselsättningsfasen, mer känt som fas 3. De nära 40 000 personer som i dag är inskrivna i åtgärden kommer i stället att erbjudas olika former av utbildning och arbetsträning.

Vad innebär det att vi har gått från ett industrisamhälle till ett tjänstesamhälle när det gäller arbetsmarknaden?

De främsta strukturomvandlingarna i Sverige har varit övergången från jordbrukssamhälle till industrisamhälle och från industrisamhälle till tjänste- och kunskapssamhälle. Tjänstesamhälle: Kännetecknas av att en stor del av befolkningen inte arbetar inom industrin utan i stället säljer eller förmedlar tjänster.

Vad är fas 3 arbetsförmedlingen?

Fas 3 är den sista delen i Jobb- och utvecklingsgarantin och infördes sommaren 2007 av alliansregeringen. Fas 3 infaller efter 450 dagars arbetslöshet i Jobb- och utvecklingsgarantin. Den arbetslösa ska erbjudas sysselsättning hos en av Arbetsförmedlingens utsedd anordnare som får ersättning från myndigheten.