:

Hur mäter man drag i skorsten?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mäter man drag i skorsten?
  2. Hur fungerar en Dragbegränsare?
  3. Har ej rökgång?
  4. Vad är en Motdragslucka?
  5. Vad gör en Dragregulator?

Hur mäter man drag i skorsten?

Det finns flera möjligheter att mäta draget enklaste borde vara att använda en anomemeter i skorstenspipan. Har man ingen anomemeter fins det prantelrör och en graderad U-rörsmanometer med en matematisk formel får man fram flödet.

Hur fungerar en Dragbegränsare?

När brännaren är igång fungerar dragbegränsaren som en dragregulator. Om draget går över det värde som du ställt in på regulatorn öppnas spjället och spädluft släpps in i rökröret. Rökgasmängden ökar och draget går ned till inställt värde. Hur mycket spädluft reglerspjället släpper in beror alltså på skorstensdraget.

Har ej rökgång?

Rökstuga är ett begrepp som innefattar flera olika typer av bostadshus (stugtyper), som har det gemensamt att de har eldstad, men saknar rökgång.

Vad är en Motdragslucka?

Rådgivning i ämnet dragbegränsare / motdragslucka . dragbegränsare finns med lätt o trögt drivna luckor. Lätt driven lucka håller draget närmare önskat max drag. Mindre och större dragbegränsare väljs efter storlek av panna och skorstens anläggningens storlek, area och höjd.

Vad gör en Dragregulator?

2) Dragregulator/Motddraglucka/Dragbegränsare sitter i skorstenen efter pannan och reglerar draget genom pannan så att det är konstant. En lucka med motvikt öppna roch släpper ut pannrumsluft genom skorstenen när draget blir "för stort". Länkarna visar de olika typerna, där tillverkarna har samma namn.