:

Vad är en diff på en bil?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är en diff på en bil?
 2. Vad heter de olika delarna i differentialen?
 3. Vad gör en bakaxel?
 4. Har framhjulsdrivna bilar bakaxel?
 5. Vad är rätt angående differentialspärren?
 6. Vad menas med Diffad bakaxel?
 7. Vad bör du tänka på innan du kopplar in differentialspärren?
 8. Vad menas med Bakaxelutväxling?

Vad är en diff på en bil?

Differentialen delar motorns vridmoment till de utgående drivaxlarna och gör det möjligt för hjulen att rotera med olika hastighet. Om inte differentialen fanns skulle båda hjulen vara tvungna att rotera med samma hastighet vilket skulle göra bilen svårstyrd.

Vad heter de olika delarna i differentialen?

Låga priser för Differential delar

 • Hardyskiva.
 • Upphängning kardanaxel.
 • Oljetätningsring, differential.
 • Rep.sats, differential.
 • Montering, fördelningsväxel.
 • Kardanaxel.
 • Mellanlager, kardanaxel.
 • Växellådsolja och differentialolja.

Vad gör en bakaxel?

En bakaxel förbinder det bakre hjulparet på ett fyrhjuligt motorfordon. En bakaxel behöver alltså inte nödvändigtvis ha formen av en axel utan kan vara uppbyggd på många olika sätt. Ett fordon med fler än två axlar kan ha flera bakaxlar, de benämns då främre respektive bakre bakaxel.

Har framhjulsdrivna bilar bakaxel?

Med drivhjulen bak kan hjulen monteras på en stel, fjädrad axel. Till skillnad från framkjulsdrift där drivhjulen måste kunna vinklas vid styrning. Detta möjliggjörs på framhjulsdrivna bilar genom drivknutar, fjäderben och spindelleder.

Vad är rätt angående differentialspärren?

En differentialbroms eller en differentialspärr ser till att kraft förs över även till övriga hjul. Skillnaden mellan differentialbroms och differentialspärr är att en differentialbroms tillåter slirning och kan i vissa fall regleras medan en differentialspärr endast tillåter full inkoppling.

Vad menas med Diffad bakaxel?

"Diffar" är ju egentligen vad den gör då den driver ett hjul (vid tvåhjulsdrift). Svetsad diff brukar också kallas AGA diff. Antagligen är de av ren lathet. Istället för att säga att bilen har en differentialbromsad/differentialspärrad bakaxel så säger vi: Bilen/axeln e diffad.

Vad bör du tänka på innan du kopplar in differentialspärren?

På fordon med differentialspärr är inkopplingen manuell. Undantag kan dock finnas. Risken för skador på transmissionen är högre för en differentialspärr än för en differentialbroms vid felaktigt handhavande.

Vad menas med Bakaxelutväxling?

Pratar vi slutväxel ( "bakaxelutväxling") så är det så att låg bakaxelutväxling , tex 2.73:1 gör att motorn bara behöver snurra 2.73 varv för att vrida bakhjulen ett varv men om bakaxelutväxlingen är 4.10:1 så måste motorn snurra 4.10 varv för att bakhjulen skall snurra ett varv.