:

Vad är skillnaden mellan allmän platsmark och Kvartersmark?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnaden mellan allmän platsmark och Kvartersmark?
  2. Vem kan ansöka om Planbesked?
  3. Vem kan begära Planbesked?
  4. Vad kostar ett planbesked?
  5. Finns det regler för vad ett exploateringsavtal får innehålla?
  6. Varför Exploateringsavtal?

Vad är skillnaden mellan allmän platsmark och Kvartersmark?

Med kvartersmark menas mark som enligt detaljplan inte är allmän plats eller vattenområde utan främst är avsedd för bebyggelse för enskilt ändamål eller allmänna verksamheter. Kommunen ska i detaljplan alltid ange användningen av kvartersmark.

Vem kan ansöka om Planbesked?

Den som planerar att vidta en åtgärd som förutsätter att en detaljplan antas, ändras eller upphävs har rätt att få veta om kommunen har för avsikt att börja ett sådant planarbete. Den som vill vidta åtgärden kan då begära ett planbesked av kommunen.

Vem kan begära Planbesked?

Den som planerar att vidta en åtgärd som förutsätter att en detaljplan antas, ändras eller upphävs har rätt att få veta om kommunen har för avsikt att börja ett sådant planarbete. Den som vill vidta åtgärden kanbegära ett planbesked av kommunen.

Vad kostar ett planbesked?

Planavgiften motsvarar byggnadsnämndens självkostnad för arbete utfört av egen och eventuellt inhyrd personal. Kostnaden beräknas enligt nedlagd tid i timmar för arbetet. Kommunen utgår från genomsnittlig timkostnad för handläggning som 20kr per timma.

Finns det regler för vad ett exploateringsavtal får innehålla?

Det finns några begränsningar i PBL av vad ett exploateringsavtal inte får innehålla: Ett exploateringsavtal får inte avse ersättning för åtgärder som har vidtagits före avtalets ingående i andra fall än när detaljplanen är ett steg i en etappvis utbyggnad eller om avtalet omfattar medfinansieringsersättning.

Varför Exploateringsavtal?

Syftet med exploateringsavtalet är att klargöra vissa detaljer i fråga om hur exploateringen ska gå till samt fördela ansvaret mellan parterna. Exploateringsavtal ingås innan kommunen antar detaljplanen, eftersom exploatörens incitament att ingå exploateringsavtal efter detaljplanens antagande är begränsade.