:

Måste man ta upp Gladioluslökar?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man ta upp Gladioluslökar?
  2. Hur gör man med Gladioluslökar?
  3. Hur tätt plantera Gladiolus?
  4. Hur sköter man Gladiolus?
  5. Hur länge blommar gladiolus?
  6. När klippa ner gladiolus?
  7. Vilka gladiolus är Vinterhärdiga?
  8. Var kan jag köpa tidlösa lökar?

Måste man ta upp Gladioluslökar?

hur förvarar jag gladioluslökar under vintern? Eller måste man ta upp löken ur jorden eller kan den vara kvar i jorden och man täcker den med granris eller dylikt. Odla svarar: När de har blommat färdigt, gräver du upp lökarna och låter blasten vissna.

Hur gör man med Gladioluslökar?

Köp Gladiolus och andra lökar i vår shop! Knölarna sätts under våren och blommar på höstkanten. Alla gladioler är inte härdiga, och vissa bara till zon 3. Men de går att ta upp och vinterförvara precis som dahlior, och de går utmärkt att odla i kruka vilket underlättar utplantering.

Hur tätt plantera Gladiolus?

Att plantera Gladiolus: Lökarna skall planteras på våren 1 decimeter ner i jorden och 1,5 decimeter isär för bäst resultat. Jorden bör vara väldränerad och kan blandas upp med näringsberikad jord precis innan plantering, se dock till att du inte övergöder.

Hur sköter man Gladiolus?

Ta bort blad, som annars hamnar i vattnet. Blad i vattnet påskyndar nämligen bakterietillväxten. Arrangera i en ren vas med kallt vatten och tillsätt näring. Blomman håller upp till tio dagar i rent vatten.

Hur länge blommar gladiolus?

Blomman håller i flera veckor, i rabatten i månader. När kylan kommit för att stanna på hösten grävs knölarna upp. Förvara dem som dahliaknölar, mörkt, svalt men frostfritt.

När klippa ner gladiolus?

Det är endast ett fåtal gladioler som är vinterhärdiga i Sverige och du behöver därför gräva upp och förvara knölarna frostfritt under vintern. Skaka av den mesta av jorden och torka dem hängandes på en sval men frostfri plats. Klipp ner stjälkar och blad till cirka 10 centimeter när de torkat.

Vilka gladiolus är Vinterhärdiga?

Vinterförvaring. Det är endast ett fåtal gladioler som är vinterhärdiga i Sverige och du behöver därför gräva upp och förvara knölarna frostfritt under vintern. Skaka av den mesta av jorden och torka dem hängandes på en sval men frostfri plats. Klipp ner stjälkar och blad till cirka 10 centimeter när de torkat.

Var kan jag köpa tidlösa lökar?

Lökarna köper man på hösten i välsorterade plantskolor eller från nätet. De vanligaste namnsorterna är från arterna Colchicum autumnale och prakttidlösa Colchicum speciosum.