:

Hur tätt plantera sallad?

Innehållsförteckning:

  1. Hur tätt plantera sallad?
  2. När plantera ut plocksallad?
  3. Hur växer sallat?
  4. Hur man odlar plocksallat?
  5. När kan man plantera sallad i Pallkrage?
  6. Varför gror inte min sallad?
  7. Hur länge håller Kruksallad?
  8. När blir sallad gammal?
  9. Hur många frön i varje kruka?

Hur tätt plantera sallad?

Strö ut fröerna ganska tätt så får du en härlig bädd av gröna blad. Rucola och plocksallad bildar nämligen inga huvuden utan bara en mängd blad som du kan plocka från så gott som varje dag. 1–2 veckors mellanrum så är du garanterad fräsch sallad hela sommaren.

När plantera ut plocksallad?

Sallat gror tidigt på våren och går att så direkt utomhus. Det går också bra att förgro fröerna inomhus och plantera ut när de vuxit upp. Viktigt är att vattna jorden ordentligt innan du sår fröerna. Fröerna behöver ljus för att gro, så undvik att täcka dem med ett tjockt lager jord.

Hur växer sallat?

Olika sätt att så sallat Håll jorden fuktig. Vill du odla på traditionellt sätt och få lite större blad att skörda bör du så lite glesare så det finns utrymme för bladen att växa. Täck gärna fröna med en fiberduk tills de gror, under duken blir micromiljön varm och fuktig och fröna gror snabbt.

Hur man odlar plocksallat?

Trivs i ett soligt, någorlunda vindskyddat läge med en lucker och mullrik jord som exempelvis Grönsaksjord. För sådd är radavståndet 25-30 cm och gallras sedan till ca 20 till 25 cm mellan plantorna. När du har sått din plocksallat får den aldrig torka ut. Vattenbrist gör att smaken blir besk och går tidigt i blom.

När kan man plantera sallad i Pallkrage?

Det går att börja redan på senvintern, eller fort jorden är bar. Sallatsfrön tål att ligga i kall jord och det gör inte ens något om det skulle frysa. Fröna klarar sig! Dessutom tillhör sallat grönsakerna som gror allra tidigast på våren, det behövs bara några enstaka plusgrader i jorden för att sallat ska gro.

Varför gror inte min sallad?

Sallat är känslig för solljus vi utplantering. Se därför till att det är en molnig dag eller en kväll då solen inte lyser så starkt som utplanteringen sker. Vattna rejält och se till att jorden därefter vattnas regelbundet. Är det för torrt i jorden blir sallaten tråkig och i vissa fall besk.

Hur länge håller Kruksallad?

Isbergssallad och rosésallad är de tåligaste sorterna och håller i upp till en vecka.

När blir sallad gammal?

Du kan också välja mer toleranta salladssorter, som rosésallad och isbergssallad, vilka brukar hålla i ungefär en vecka.

Hur många frön i varje kruka?

Större fröer behöver vanligen mer jord än mindre fröer. Tryck till jorden lite lätt när du sår och fukta med en sprayflaska med ljummet vatten. Så två till fyra fröer i varje kruka och var noga med att fördela dem jämnt. Häll på ytterligare såjord men tänk dock på att ljusgroende frön inte ska täckas över.