:

Vad vill rosmarin ha för jord?

Innehållsförteckning:

  1. Vad vill rosmarin ha för jord?
  2. Hur ska man klippa rosmarin?
  3. Hur växer rosmarin?
  4. Kan man äta färsk rosmarin?
  5. Hur hög blir en rosmarin?
  6. Vad kan man göra med färsk rosmarin?
  7. Hur smakar rosmarin?
  8. Hur sprider sig rosmarin?

Vad vill rosmarin ha för jord?

Trivs i mager jord och vill gärna torka ut mellan vattningarna. Passar till lamm och medelhavsrätter.

Hur ska man klippa rosmarin?

Se till att plantan varken vissnar eller har för vått om rötterna. Beskärning klarar den bra, men klipp den inte för hårt vintertid. Det är viktigt att tänka på att ta in plantan på hösten när frosten kommer. Övervintra den på en ljus och sval, frostfri plats.

Hur växer rosmarin?

Rosmarin är lättodlad. Låt jorden torka ut lätt mellan vattningarna då den inte trivs att stå i ständigt blöt jord. Gödsla i samband med vattning 1 gång i veckan under sommarsäsongen med exempelvis Organisk växtnäring. Placera din rosmarin på en solig och vindskyddad plats för att den ska trivas.

Kan man äta färsk rosmarin?

Rosmarin används i krydda och används i både färsk och torkad form. Rosmarin tillhör Labiatae familjen och är släkt med mynta. Rosmarin växer vild i trakterna kring Medelhavet. Kryddan går att övervintra i södra Sverige, längre norrut får den odlas i kruka.

Hur hög blir en rosmarin?

Busken är ca 50 cm hög i kruka beroende på sådant som krukstorlek, näring och temperatur och ca 1 meter där den växer utomhus (mellan cm) och breder ut sig ungefär lika mycket som den är hög. Blommorna är blekblå och kommer första gången i mars-april, sedan åter på hösten. Skaftade.

Vad kan man göra med färsk rosmarin?

Rosmarin är en populär krydda, särskilt i det italienska och franska köket. Den passar bra till lamm, kött- och fågelrätter men också till grönsaksrätter, ofta tillsammans med tomat och olivolja. Rosmarin har även en förmåga att dämpa smak av fett och används därför ofta till feta köttsorter såsom fläsk.

Hur smakar rosmarin?

Rosmarin är en aromatiskt barrskogsdoftande ört med sötaktig, blommig smak. Rosmarin passar bra till lamm-, kalv- och fläskkött, kyckling, potatis och andra grönsaksrätter. Smula gärna den torkade rosmarinen i handen innan du kryddar maten.

Hur sprider sig rosmarin?

Eftersom de sprider sig lätt med underjordiska utlöpare kan de med fördel odlas i kruka eller i nergrävd hink/kruka.