:

Hur sprider Näckrosen sina frön?

Innehållsförteckning:

  1. Hur sprider Näckrosen sina frön?
  2. Hur sprider Blåklockan sina frön?
  3. Hur sprider blåbär sina frön?
  4. Hur länge blommar blåklockor?
  5. När blommar stor blåklocka?
  6. Hur kan ett frö spridas?

Hur sprider Näckrosen sina frön?

Förutom med djur eller vind kan växter även spridas med vatten. Näckros och al är två sådana svenska arter. Vatten kan transportera frön mycket långa sträckor – det finns exempel på frön som har färdats över Stilla Havet ända från Afrika till Australiens västkust, för att sedan gro där!

Hur sprider Blåklockan sina frön?

Hos blåklockor öppnar sig kapseln med tre eller fem hål, ett för varje rum i kapseln. På hängande kapslar öppnas hålen vid basen på kapseln, alltså dess uppåtvända del, nära skaftet på den hängande frukten. Detta för att inte alla fröna i en hängande kapsel ska falla ut handlöst, när ytterväggens hål öppnar sig.

Hur sprider blåbär sina frön?

I skogen sprider sig blåbärsriset främst vegetativt med jordstammar. Fröna kan ligga kortare tid i fröbank i marken för att vid lämpligt tillfälle gro och ge upphov till en ny planta. Det är ganska sällan man ser groddplantor av blåbär i skog med ostört markskickt.

Hur länge blommar blåklockor?

Liten blåklocka blommar från juli till september. Blomsovarbina har fått sitt namn av att hanarna ofta övernattar i blommorna hos lite blåklocka.

När blommar stor blåklocka?

Stor blåklocka Blomningen infaller mellan juni och juli och denna vackra variant av blåklocka är en uppskattad växt att odla i rabatt, pallkrage, kruka eller balkonglådor.

Hur kan ett frö spridas?

Varje frö kommer från en frukt som i sin tur varit en blomma. När fröna är mogna kan de antingen falla ur sin frukt och spridas ett och ett, eller spridas tillsammans, inneslutna i sin frukt. Beroende på vad det är för växt kan spridningen av frön eller frukter ske med vind, vatten eller olika slags djur.