:

Vad måste arbetsgivaren förhandla om?

Innehållsförteckning:

  1. Vad måste arbetsgivaren förhandla om?
  2. När har arbetsgivaren förhandlingsskyldighet?
  3. Kan chefen tvinga mig att byta arbetsplats?
  4. När används MBL 10?
  5. Vad är det för skillnad på MBL 10 och 12?
  6. Vad kan en chef bestämma?

Vad måste arbetsgivaren förhandla om?

Det kan gälla större investeringsbeslut, långsiktiga beslut om arbetsorganisationen, personalpolitiska frågor, inrättande av arbetslokaler eller röra sociala frågor som anses vara en viktigare förändring. Även beslut som en facklig organisation typiskt sett vill förhandla ska omfattas av förhandlingsskyldigheten.

När har arbetsgivaren förhandlingsskyldighet?

Arbetsgivaren har primär förhandlingsskyldighet innan den fattar beslut om: Viktigare förändring av verksamheten. Viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållandena för medarbetare som tillhör ett fackförbund.

Kan chefen tvinga mig att byta arbetsplats?

Vad kan jag kräva? Svar: Arbetsgivaren kan utifrån kollektivavtalet Allmänna bestämmelser och i sin arbetsledningsrätt beordra dig att arbeta inom arbetsgivarens organisation och därmed förflytta/beordra dig inom organisationen.

När används MBL 10?

Förhandlingsrätt. 10 § Arbetstagarorganisation har rätt till förhandling med arbetsgivare i fråga rörande förhållande mellan arbetsgivaren och sådan medlem i organisationen, som är eller har varit arbetstagare hos arbetsgivaren. Arbetsgivare har motsvarande rätt att förhandla med arbetstagarorganisation.

Vad är det för skillnad på MBL 10 och 12?

Särskilda skäl innebär att kraven inte är lika höga som enligt 11 § MBL, där det krävs synnerliga skäl. Skillnaden beror på att det är facket som begär dessa förhandlingar. Denna förhandlingsskyldighet regleras i 12 § MBL och gäller enbart gentemot de fackliga organisationer som arbetsgivaren har kollektivavtal med.

Vad kan en chef bestämma?

Att leda och fördela arbetet betyder att arbetsgivaren bland annat kan bestämma:

  • verksamhetens former, investeringar, rationaliseringar och val av leverantörer.
  • hur arbetet ska organiseras och utföras.
  • vilka och hur många anställda som ska utföra arbetet.
  • de anställdas arbetstider.