:

Vad är ett annat namn för världshav?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är ett annat namn för världshav?
  2. Vad kallas läran om havet?
  3. Vad heter de stora världshaven?
  4. Hur djup är Marianergraven?
  5. Hur stor yta täcker världshaven?

Vad är ett annat namn för världshav?

Ocean (från grekiskans Ωκεανός, Okeanós) eller världshav kallas ett stort sammanhängande havsområde som omsluts av flera kontinenter. Traditionellt talar man om tre världshav: Stilla havet, Atlanten och Indiska oceanen, men ibland kallas även Norra ishavet och Antarktiska oceanen för världshav.

Vad kallas läran om havet?

SMHI om oceanografi Oceanografi är läran om havet; dess strömmar, vågor och havsvattnets övriga fysikaliska egenskaper.

Vad heter de stora världshaven?

Världshaven delas in i tre oceaner, Stilla Havet, Atlanten och Indiska Oceanen. Stilla havet är det i särklass största av världshaven och täcker 1/3 av jordens yta. Havsområdet runt Antarktis räknas ibland som en egen ocean, Antarktiska Oceanen. Till del olika oceanerna hör mer eller mindre avgränsade bihav.

Hur djup är Marianergraven?

Marianergraven utanför Japan som är 11 034 meter djup, och Filippinergraven i Stilla Havet, med ett djup på cirka 10 500 meter. Det finns ett djurliv även på detta djup, bland annat har man observerat fiskar, men kunskapen är ännu mycket begränsad.

Hur stor yta täcker världshaven?

Världshaven täcker cirka 71 procent av jordens yta och de innehåller cirka 97 procent av jordens vattentillgångar. Trots detta är endast 5 procent av haven undersökta.