:

Vad hände egentligen vid slaget vid Thermopyle?

Innehållsförteckning:

  1. Vad hände egentligen vid slaget vid Thermopyle?
  2. Vad finns det för likheter mellan slaget vid Thermopyle och slaget vid Salamis?
  3. Vilken betydelse hade slagen vid Marathon Thermopyle och Salamis?
  4. Hur gick slaget vid Salamis till?
  5. Vad hände vid Salamis 480 f Kr?
  6. Hur levde kvinnor i Sparta?
  7. Vad betyder Salamis?

Vad hände egentligen vid slaget vid Thermopyle?

Slaget räknas som en del av de s.k. perserkrigen (490-479 f.Kr) och betraktas som ett av de mest kända i Europas krigshistoria. Fastän grekerna befann sig i ett stort numerärt underläge, lyckades de under ledning av den spartanske kungen Leonidas hålla Thermopyle i två dygn. Därefter trängde perserna fram.

Vad finns det för likheter mellan slaget vid Thermopyle och slaget vid Salamis?

Men vad hände egentligen vid Thermopyle och Salamis och hur ser vi på slagen idag? För 2 500 år sedan drabbade det persiska imperiet samman med de grekiska stadsstaterna. Slagen vid Thermopyle och Salamis har gått till historien som striderna då västliga idéer om demokrati och frihet stod emot östlig despoti.

Vilken betydelse hade slagen vid Marathon Thermopyle och Salamis?

Vid slaget vid Salamis besegrades perserkungens enorma flotta i grunden av den numerärt underlägsna grekiska flottan, och med den föll hela den persiska invasionen av Grekland, och i förlängningen Europa.

Hur gick slaget vid Salamis till?

Slaget vid Salamis (klassisk grekiska: Ναυμαχία τῆς Σαλαμῖνος, Naumachia tēs Salaminos) var ett sjöslag som utkämpades mellan en allians bestående av grekiska stadsstater under Themistokles och det persiska imperiet under kung Xerxes år 480 f.Kr., som resulterade i en avgörande seger för de numerärt underlägsna ...

Vad hände vid Salamis 480 f Kr?

Slaget vid Thermopyle och sjöslaget vid Salamis 480.f.Kr handlar om det avgörande slaget vid Thermoplye där en liten grekisk truppstyrka bestående av 300 spartaner och några tusen greker lyckades stoppa en enormt överlägsen persisk armé.

Hur levde kvinnor i Sparta?

Kvinnorna i Sparta levde ett friare och mer självständigt liv än kvinnorna i Aten, de ansågs också vara de vackraste kvinnorna i hela Grekland. “Kom hellre hem på din sköld, än utan sköld”, kunde en mamma ha sagt till sin spartanske son före ett krig.

Vad betyder Salamis?

Salamis är den största ön i Saroniska bukten i Grekland. Ön tillhör landskapet Attika i kommunen Dimos Salaminas och ligger omkring en sjömil söder om Pireus. Pireus är den enda hamnen i Grekland som är större än Salamis.