:

Hur kan jag få i mig litium?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan jag få i mig litium?
  2. Vem får skriva ut litium?
  3. I vilka livsmedel finns litium?
  4. Är litium receptfritt?
  5. Måste man medicinera bipolär?
  6. Är Lithionit narkotikaklassat?
  7. Är det farligt att äta litium?
  8. Var i Sverige kan man bryta kobolt?

Hur kan jag få i mig litium?

För att påbörja behandling med litium krävs att man har fått en diagnos av läkare. Långtidsbehandling vid bipolär sjukdom är viktig för hälsan och minskar risken för återfall. Man behöver kontinuerlig behandling – inte bara under de maniska eller depressiva episoderna.

Vem får skriva ut litium?

Det är bara legitimerade läkare som har generell rätt att skriva ut recept på läkemedel.

I vilka livsmedel finns litium?

Litium förekommer i många bergarter, 0,001 7 % av jordskorpan, i havsvatten 1,8 · 10−5 % (0,18 mg/l), i flodvatten i USA så lite som 3 · 10−7 % (0,003 mg/l). I mineralkällor kan halterna vara betydligt högre, 0,05…10 mg/liter. Ungefär hälften av allt litium finns i Bolivias saltöken.

Är litium receptfritt?

Litarex och Litiumkarbonat är dock ej godkända läkemedel i Sverige och kan därmed bara skrivas ut på licens. Medicinering med litium är ofta påfrestande för sköldkörteln. För att skydda denna tar många som behandlas med Lithionit även läkemedlet Levaxin. Eliminering av litium i kroppen sker i njurens tubuli.

Måste man medicinera bipolär?

Mediciner vid bipolär sjukdom På så sätt minskar risken för svängningar mellan mani och depression. Utan sådan medicin är risken för återinsjuknanden i bipolär sjukdom mycket hög. För många räcker det med en stämningsstabiliserande medicin, men det är ännu vanligare att det behövs en kombination av flera mediciner.

Är Lithionit narkotikaklassat?

På grund av bristen på litiumläkemedlet Lithionit har Läkemedelsverket beslutat att tillfälligt släppa på kraven för att lämna ut licensläkemedel med litium. Det innebär att förskrivare inte behöver ansöka om licens för enskilda patienter.

Är det farligt att äta litium?

– Hörnstenen vid behandling av bipolär sjukdom är långtidsbehandling med stämningsstabiliserande läkemedel, där litium är ett bra förstahandsval. Det är också det enda stämningsstabiliserande läkemedlet som minskar risken för självmord.

Var i Sverige kan man bryta kobolt?

Koboltbrytning i DR Kongo. Foto: Mattias Fackel, SGU. I Sverige bedrivs ingen gruvbrytning för kobolt i dagsläget. Kobolt har däremot hittats på flera platser, bland annat i Kleva gruva, Venafältet (Bergslagen), Kiskamavaara (Kiruna) och kring Lainjaur (Skelleftefältet).