:

Vad är Direktbegravning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Direktbegravning?
  2. Hur stor är begravningsavgiften 2021?
  3. Får man begravas utan kista?
  4. Vad händer vid begravning om man inte är med i kyrkan?
  5. Vad har man med sig på en minnesstund?
  6. Hur mycket är begravningsavgift?
  7. Vad är en minnesceremoni?
  8. Var begravs man om man går ur kyrkan?
  9. Får man begravas på vilken kyrkogård som helst?
  10. Hur går en minnesceremoni till?
  11. Vem ska gå på minnesstund?

Vad är Direktbegravning?

Direktbegravningen är ett värdigt men enkelt sätt att gravsätta den avlidne. När du beställer en direktbegravning ser vi till att den avlidne omhändertas och gravsätts. Du väljer om den avlidne ska gravsättas med kista i kistgrav eller kremeras och gravsättas i minneslund, askgravlund eller urngrav.

Hur stor är begravningsavgiften 2021?

Avgiftssatsen för 2021 blir 25,3 öre per hundralapp. För en person som tjänar 250 000 kr om året innebär det en avgift om 632,50 kr per år, eller knappt 53 kr per månad. Avgiftssatsen för 2020 var 25 öre per hundralapp.

Får man begravas utan kista?

Enligt svensk lag får man inte begrava en kropp utan kista. Inom islam används då en enkel kista och som en kompromiss kan ett hål göras i kistan. Begravningen sker efter middagsbönen, inleds med en kort bön varpå männen följer med den döde till begravningsplatsen och tillsammans lägger ner den döde i graven.

Vad händer vid begravning om man inte är med i kyrkan?

Om den avlidna inte är med i Svenska kyrkan finns det möjlighet att arrangera en borgerlig begravning. En borgerlig begravning följer ingen färdig rutin och kan utformas precis som ni själva önskar, eller som den avlidna skulle önskat.

Vad har man med sig på en minnesstund?

Även vid borgerliga begravningar så finns det tillgång till lokaler nära att hålla till i. Man kan även ha minnesstunden i hemmiljö hos någon av de nära anhöriga. Man brukar äta mat eller fika och dela med sig av minnen och upplevelser man haft med den som avlidit.

Hur mycket är begravningsavgift?

Avgiften är en skatt som betalas av samtliga personer folkbokförda i Sverige via skattsedeln. År 2021 ligger avgiften på cirka 0,25 procent av den beskattningsbara inkomsten, men skiljer sig mellan olika kommuner.

Vad är en minnesceremoni?

En minnesceremoni kan vara ett alternativ till begravning om man väljer att helt avstå från den. Den stora skillnaden mellan en borgerlig begravning och en minnesceremoni är att man inte har med urna eller kista vid ceremonin.

Var begravs man om man går ur kyrkan?

Den som inte är medlem i Svenska kyrkan har inte rätt till en kostnadsfri kyrklig begravning. Om man gått ur kyrkan antas man nämligen ha tagit avstånd från kyrkans tro. Det anses därmed olämpligt att begravningsceremonin hålls av en präst inne i kyrkans lokaler.

Får man begravas på vilken kyrkogård som helst?

Man har rätt att begravas på den ort man är folkbokförd när man dör. Det kan finnas både allmänna begravningsplatser som förvaltas av kyrkogårdsförvaltningen och Svenska kyrkans egna begravningsplatser.

Hur går en minnesceremoni till?

Den stora skillnaden mellan en borgerlig begravning och en minnesceremoni är att man inte har med urna eller kista vid ceremonin. Det kan också passa med en minnesceremoni i de fall man väljer att hålla själva begravningen inom familjekretsen men ändå vill ge vänner och kollegor en möjlighet att ta farväl och hedra.

Vem ska gå på minnesstund?

Det är de anhöriga som bestämmer vilka som ska bjudas på minnesstunden. Vanligtvis bjuds alla som deltar vid begravningsceremonin, men ibland är minnesstunden endast till för de allra närmsta. Vilka som är inbjudna till minnesstunden brukar skrivas i dödsannonsen eller på den avlidnas minnessida.