:

Hur får man receptbelagd medicin?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man receptbelagd medicin?
  2. När måste man betala för recept?
  3. Kan online doktor skriva ut recept?
  4. Vem kan skriva ut recept?
  5. Vem får hämta ut recept?
  6. Hur länge får man gratis medicin?

Hur får man receptbelagd medicin?

Om en läkare bedömer att du behöver receptbelagd medicin så skrivs ett recept som gör att du kan köpa ditt läkemedel från ett godkänt apotek. I Sverige så är det Läkemedelsverket som utfärdar apotekstillstånden.

När måste man betala för recept?

Du kan uppnå olika steg av högkostnadsskyddet. När du köper medicin för upp till 1200 kronor får du ingen rabatt. Men efter det beloppet får du 50 procent rabatt. Efter att du har betalat nästa beloppsgräns får du 75 procent rabatt, därefter 90 procent rabatt och till sist får du 100 procent rabatt.

Kan online doktor skriva ut recept?

Doktor24 kan skriva ut recept om läkaren bedömer att du är i behov av receptbelagd medicin. Hur förnyar man recept? I några enkla steg kan läkare hos Doktor24 hjälpa till att förnya ditt recept via chatt.

Vem kan skriva ut recept?

Det är bara legitimerade läkare som har generell rätt att skriva ut recept på läkemedel. Läkarnas förskrivningsrätt är dock inte helt obegränsad, för några läkemedel gäller särskilda regler. Även tandläkare, tandhygienister, barnmorskor och vissa sjuksköterskor får förskriva ett begränsat urval av läkemedel.

Vem får hämta ut recept?

Du kan själv be en bekant, familjemedlem eller någon annan att hämta din medicin. Ombudet måste ha fullmakt från dig om receptet är elektroniskt överfört. Han eller hon måste då också känna till ditt personnummer och även kunna legitimera sig.

Hur länge får man gratis medicin?

När du betalat maxbeloppet inom perioden får du ett frikort som gäller under resten av 12-månadersperioden. Högkostnadsskyddet är kopplat till prisbasbeloppet och det betyder att man varje år utgår från prisbasbeloppet och räknar ut vad det högsta beloppet att betala i högkostnadsskyddet ska vara.