:

Hur lyder Malus lag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lyder Malus lag?
  2. Varför finns Brewstervinkeln?
  3. Vad heter lagen som beskriver hur mycket polariserat ljus som reflekteras av en yta när e fältet är parallellt Vinkelträtt mot Infallsplanet?
  4. Hur stor andel av infallande solljus går igenom två Polarisationsfilter som har Genomsläppsriktningarna 45 grader mot varandra?
  5. Vad som menas med den kritiska vinkeln?
  6. Hur fungerar ett Polarisationsfilter?
  7. Vad stoppar UV ljus?

Hur lyder Malus lag?

Malus lag säger att om linjärpolariserat ljus med intensiteten I0 passerar ett polarisationsfilter så finns det I0 cos2θ kvar av ljuset efter polarisationsfiltret. Vinkeln θ är den relativa vinkeln mellan ljusets E vektor och filtrets transmissionsaxel.

Varför finns Brewstervinkeln?

Brewstervinkeln eller polarisationsvinkeln, anger för opolariserat ljus som når en gränsyta mellan två medium, den speciella infallsvinkel för vilken allt reflekterat ljus är polariserat. Polarisationsriktningen kommer att ligga vinkelrätt mot det plan som innehåller den infallande strålen och normalen mot gränsytan.

Vad heter lagen som beskriver hur mycket polariserat ljus som reflekteras av en yta när e fältet är parallellt Vinkelträtt mot Infallsplanet?

Denna vinkel θ1 = θB kallas för Brewstervinkeln. Om opolariserat ljus med en infallsvinkel θB får reflekteras mot materialet kommer allt de reflekterade ljuset vara linjärpolariserat med en riktning som är vinkelrätt mot infallsplanet.

Hur stor andel av infallande solljus går igenom två Polarisationsfilter som har Genomsläppsriktningarna 45 grader mot varandra?

Vilken vinkel ska det vara mellan genomsläppsriktningarna för att den totala transmittansen för oploariserat solljus ska vara 25%. Givet: Två polarisationsfilter som tillsammans ger 25 % transmitans för opolariserat ljus.

Vad som menas med den kritiska vinkeln?

När infallsvinkeln ökar tillräckligt mycket, når vi till slut den kritiska vinkeln. Nu bryts ljuset längs med glasets yta. Exakt vilken vinkel som är den kritiska beror på vilka material ljuset går igenom. Från glas till luft, är vinkeln 41 grader.

Hur fungerar ett Polarisationsfilter?

Polariseringsfilter fungerar genom att endast släppa igenom ljusvågor som faller in med en viss vinkel. Den fysikaliska termen är att ljuset polariseras, därav namnet på filtret.

Vad stoppar UV ljus?

De tre typerna av UV-strålning har olika våglängd, och till jorden kommer bara UVB och UVA. De farliga UVC-strålarna når aldrig jordytan utan stoppas av jordens ozonlager och syret i atmosfären. UVB-strålningen stoppas delvis av ozonskiktet medan UVA-strålningen tränger igenom atmosfären nästan obehindrat.