:

Vad är arteriella bensår?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är arteriella bensår?
  2. Vad är skillnaden mellan arteriella och venösa bensår?
  3. Varför ta bort fibrin?
  4. Vad ingår i en Hudbedömning?
  5. Vad är venösa sår?

Vad är arteriella bensår?

Sår som beror på förträngning av benets artärer är oftast smärtsamma. Smärtan ökar vid högläge och lindras av att benet sänks. Såren ser ofta torra och utstansade ut och kan sitta både på underbenet och på foten. Svarta nekroser kan vara ett tecken på arteriell cirkulationsstörning.

Vad är skillnaden mellan arteriella och venösa bensår?

Venösa bensår sitter ofta på vristen i anslutning till fotknölarna eller på smalbenet, men sällan på foten. Såren brukar vara ganska ytliga, oregelbundna i formen och kan ibland göra ont. Arteriella bensår sitter oftast på foten men kan också sitta på underbenet.

Varför ta bort fibrin?

Fuktigt fibrinbelagt sår Fibrinös vävnad är resultatet av en ansamling av döda celler och dessa vävnader måste tas bort. Dessa sår kan producera olika mängder exsudat som måste hanteras. Mekanisk eller kirurgisk debridering vid behov.

Vad ingår i en Hudbedömning?

Genomför hudbedömning Genomför en hudbedömning från "huvud-tå" och med speciellt fokus på benutskott där ben ligger nära huden, korsben/sakrum, sittbensknölar, höftbenskam och hälar (se illustration) och hudområden vid medicinteknisk utrustning. Detta upprepas dagligen på personer med risk för trycksår.

Vad är venösa sår?

Bensår definieras som ett sår nedanför knäet som inte har varit läkt under de senaste sex veckorna. I definitionen inkluderas även fotsår.