:

Hur lång är veckovilan?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång är veckovilan?
  2. Vad är maximal körtid för en Körperiod?
  3. Vilken vila får man avbryta?
  4. Är semester veckovila?
  5. Får man köra med Obesiktad färdskrivare?
  6. Hur länge får äldre fordon använda sin analoga färdskrivare?
  7. Vad är out of scope?
  8. Hur ofta ska man tömma sitt förarkort?

Hur lång är veckovilan?

Arbetstagarna ska ha minst trettiosex timmars sammanhängande ledighet under varje period om sju dagar (veckovila). Till veckovilan räknas inte beredskapstid då arbetstagaren får uppehålla sig utanför arbetsstället men ska stå till arbetsgivarens förfogande för att utföra arbete när behov uppkommer.

Vad är maximal körtid för en Körperiod?

Maximal körtid per vecka är 56 timmar. Under två på varandra följande veckor får körtiden vara maximalt 90 timmar. Efter en sammanlagd körperiod på 4 timmar och 30 minuter ska du ta en rast på minst 45 minuter, eller en delad rast på 15 och 30 minuter.

Vilken vila får man avbryta?

En normal dygnsvila (11 eller 3 + 9 timmar) kan avbrytas högst två gånger för att köra ombord eller av tåg eller färja. Sådana avbrott får dock inte vara längre än en timme sammanlagt. Sedan kompletterar man vilan så att den totala vilotiden är 11 eller 12 timmars total vila beroende på vilken normal vila man tar.

Är semester veckovila?

Oplanerad frånvaro räknas inte heller som veckovila. Det gäller frånvaro för t ex vård av sjukt barn samt vid egen sjukdom. Frånvaro för semester samt lediga dagar enligt schema räknas däremot som vila i detta sammanhang.

Får man köra med Obesiktad färdskrivare?

– Det är upp till polisen att skriva böter på föraren, säger Transportstyrelsen. Sanktionsavgiften hamnar hos åkeriet och det kostar 2 000 kronor för varje dag fordonet utnyttjats med den obesiktigade färdskrivaren.

Hur länge får äldre fordon använda sin analoga färdskrivare?

De fordon som har den gamla analoga färdskrivaren får ha kvar dessa så länge de fungerar. När den inte längre går att reparera så måste den bytas ut mot den digitala färdskrivaren.

Vad är out of scope?

Ej omfattad tid (Out of scope) är ett speciellt tillstånd som används i färdskrivaren under vissa omständigheter, till exempel vid vägunderhåll. Ej omfattad tid aktiveras i Vehcos tjänst för Kör- och Vilotider, i funktionsmenyn.

Hur ofta ska man tömma sitt förarkort?

För ett mindre företag sker det visserligen mer sällan, men utgör ändå en rejäl regelbörda. Tiden för att tömma förarkorten till digitala färdskrivare är idag 28 dagar. Om man istället förlängde detta till 61 dagar och för fordonsenheter från dagar skulle det göra stor och positiv skillnad.