:

Vad är skillnaden mellan capex och OPEX?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnaden mellan capex och OPEX?
  2. Vad menas med capex?
  3. Hur räknar man ut capex?
  4. Vad ingår i OPEX?
  5. Vad räknas som en anläggningstillgång?
  6. Vad är definitionen av en anläggningstillgång?
  7. Vilka är de tre kategorierna av anläggningstillgångar?
  8. Vad är det för skillnad mellan omsättningstillgångar och anläggningstillgångar?
  9. Vad menas med immateriell tillgång?
  10. Vad är en immateriell tjänst?
  11. Vad ingår i en anläggningstillgång?

Vad är skillnaden mellan capex och OPEX?

Alla kostnader som läggs på en aktivitet eller ett projekt som kommer skapa ett värde för kunden ska kategoriseras som ett Capex-projekt. De kostnader som inte gör det, till exempel underhåll av en plattform eller en fix av buggar, kan ofta kategoriseras som motsatsen – det vill säga ett Opex-projekt.

Vad menas med capex?

Kapitalutgifter, CAPEX, är den finansiering som används av företag för att investera i nya anläggningstillgångar eller uppgradera de befintliga.

Hur räknar man ut capex?

Hur beräknar man capex? När du vill räkna ut en akties eller företags capex så bör du ta skillnaden mellan ingående och utgående materiella och immateriella tillgångar, under en räkenskapsperiod på 12 månader. Sen bör du ta i beaktande företagets avskrivningar under samma period, genom att addera dessa.

Vad ingår i OPEX?

OPEX (av engelskans operating expense, operating expenditure, operational expense eller operational expenditure) är löpande kostnader för att underhålla en produkt, tjänst eller ett system. Det kan t. ex. vara förbrukningsmaterial, löner eller lokalhyra.

Vad räknas som en anläggningstillgång?

En anläggningstillgång är en tillgång som är avsedd för stadigvarande bruk eller innehav.

Vad är definitionen av en anläggningstillgång?

Anläggningstillgångar består av ett företags långsiktiga investeringar, vars totala värde inte kommer att omsättas under det pågående räkenskapsåret. Hit räknas också tillgångar utan något inneboende värde – exempelvis immateriella tillgångar – eller tillgångar utan fast förfallodatum, såsom fastigheter eller mark.

Vilka är de tre kategorierna av anläggningstillgångar?

Anläggningstillgångar är inte en typ av tillgångar utan delas in i tre underkategorier. Dessa är immateriella tillgångar, materiella tillgångar och finansiella tillgångar.

Vad är det för skillnad mellan omsättningstillgångar och anläggningstillgångar?

En anläggningstillgång är en tillgång som företaget avser använda under en längre tid (till skillnad från omsättningstillgångar, som är avsedda att säljas eller förbrukas - d.v.s. omsättas). Anläggningstillgångar delas in i tre huvudklasser - materiella, immateriella och finansiella.

Vad menas med immateriell tillgång?

Immateriella tillgångar är företagets tillgångar som inte går att ta på – vilket inte betyder att de är mindre värdefulla än de fysiska. Ofta finns ett företags största värde bland de immateriella tillgångarna.

Vad är en immateriell tjänst?

Immateriella tjänster karakteriseras av att uppdraget inte är knutet till fysiska (materiella) föremål. Hit hör typiskt sett uppdrag till advokater, revisorer, fondkommissionärer, besiktningsmän, värderingsmän och andra konsulter samt till mäklare.

Vad ingår i en anläggningstillgång?

Anläggningstillgångar klassificeras i redovisningen enligt tre typer:

  • Finansiella – monetära tillgångar, t ex aktier, obligationer och dylikt. ...
  • Materiella – tillgångar med fysisk substans:
  • Byggnader, mark och annan fast egendom.
  • Förbättringsutgifter på annans fastighet.
  • Maskiner, inventarier, installationer med mera.