:

Vad kan orsaka demens?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan orsaka demens?
  2. Vad skyddar mot demens?
  3. Vad är dåligt med kaffe?
  4. Vilka sjukdomar ökar risken för demens?
  5. Vad är vårt största skydd mot demens?

Vad kan orsaka demens?

Demens orsakas av skador i hjärnan och kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar som drabbas. Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor. Språk, tidsuppfattning och orienteringsförmåga är andra så kallade kognitiva funktioner som påverkas negativt.

Vad skyddar mot demens?

Många studier talar för att sociala kontakter, mental stimulering och fysisk aktivitet kan ha sådana positiva effekter. Det finns även ett visst vetenskapligt stöd för att Medelshavskost (med bl a olivolja, fisk och grönsaker) kan ha en skyddande effekt.

Vad är dåligt med kaffe?

Några av de vanligaste negativa effekterna av koffein är hjärtklappning, nervositet och sömnproblem. Däremot behöver du inte oroa dig över några akuta hälsoproblem - den dödliga dosen av koffein är vid omkring 100 koppar kaffe på en gång.

Vilka sjukdomar ökar risken för demens?

Studier visar att riskfaktorerna för hjärtsjukdom och stroke, som fetma, högt blodtryck och diabetes, även påverkar din kognitiva hälsa negativt. Så ta hand om ditt hjärta, och din hjärna kommer att tacka dig. Akta huvudet! Att slå i huvudet ordentligt ökar risken för kognitiva besvär och demens.

Vad är vårt största skydd mot demens?

Kost och alkohol Mat som är bra för hjärta och blodtryck är också nyttig för hjärnan och att hålla en hälsosam vikt skyddar dig mot Alzheimers sjukdom. Flera nya studier har visat att medelhavskost och nordisk mat kan sänka risken att drabbas av Alzheimers sjukdom med 40 procent.