:

Varför behövs styrmedel?

Innehållsförteckning:

  1. Varför behövs styrmedel?
  2. Hur kommer vi i Sverige behöva anpassa oss till det nya klimatet?
  3. Vad är ett styrmedel?
  4. Kan jag som privatperson köpa utsläppsrätter?
  5. Vem utfärdar utsläppsrätter?
  6. Vad gör Sverige för klimatet?
  7. Vad finns det för politiska styrmedel?
  8. Vad är ett ekonomiskt styrmedel?
  9. Hur mycket kostar en utsläppsrätt?
  10. Hur investera i utsläppsrätter?

Varför behövs styrmedel?

Samhället har infört olika styrmedel för att påverka människor och organisationer att ändra beteende och livsstil och därmed öka takten i förändringsarbetet mot hållbar utveckling.

Hur kommer vi i Sverige behöva anpassa oss till det nya klimatet?

Att minska vår konsumtion av vissa livsmedel såsom rött kött har stor betydelse för att få ner våra utsläpp. Idag orsakar endast konsumtionen av kött knappt ett ton utsläpp per person och år i genomsnitt i Sverige.

Vad är ett styrmedel?

Styrmedel används som ett medel för att uppnå ett (eller flera) politiska mål. Styrmedlen ger incitament till olika aktörer (t. ex. privatpersoner eller företag) att ändra sitt agerande i en viss riktning.

Kan jag som privatperson köpa utsläppsrätter?

Handeln med utsläppsrätter är inte begränsad till de verksamhetsutövare som har åtaganden och är tvingade att ingå i systemet utan även andra företag, organisationer och privatpersoner kan köpa och sälja utsläppsrätter och internationella reduktionsenheter.

Vem utfärdar utsläppsrätter?

EU delar också ut en viss andel av utsläppsrätterna gratis. Syftet är att minska risken att Europas industrier flyttar sin verksamhet till länder med lägre klimatkrav. Varje år utfärdar EU omkring 1,5 miljarder nya utsläppsrätter.

Vad gör Sverige för klimatet?

Ta ansvar för Sveriges alla utsläpp Vi vill att Sverige tar ansvar för samtliga utsläpp och att politikerna sätter upp mål att minska även de konsumtionsbaserade utsläppen till nära noll senast 2040. I januariöverenskommelsen ingår det att det nu ska utredas ett mål för de konsumtionsbaserade utsläppen.

Vad finns det för politiska styrmedel?

Politiska styrmedel vars syfte är att stimulera ett skifte måste beakta den stora mångfalden hos olika företag och ta hänsyn till att de svarar på olika sätt beroende på det enskilda företagets förutsättningar.

Vad är ett ekonomiskt styrmedel?

Till ekonomiska styrmedel hör skatter och avgifter, men även skattelättnader och subventioner. Renhållningsavgifterna kan användas för att styra avfallshanteringen i önskvärd riktning, till exempel mot ökad återvinning och utsortering av matavfall.

Hur mycket kostar en utsläppsrätt?

Du kan själv välja hur många utsläppsrätter som du vill köpa, minsta antalet som vi säljer är 1 ton dvs en utsläppsrätt. Priset är 200kr + moms. Skicka gärna en prisförfrågan vid större kvantiteter eller önskat samarbete med oss.

Hur investera i utsläppsrätter?

Som investerare är det faktiskt möjligt att investera i utsläppsrätter med hjälp av terminer som handlas på terminsbörser. För att investerare ska kunna delta i prisutvecklingen erbjuder bland annat Vontobel olika certifikat på ICE ECX EUA Future, som följer prisutvecklingen för utsläppsrätter.