:

Vad regleras i inkomstskattelagen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad regleras i inkomstskattelagen?
  2. I vilka fall kan Utomståenderegeln vara tillämplig?
  3. Vem räknas som utomstående?
  4. Vad innebär en inkomst?
  5. Vad är nettobelopp?

Vad regleras i inkomstskattelagen?

Inkomstskattelagen reglerar den beskattningsbara inkomsten för såväl fysiska som juridiska personer och inkluderar tre inkomstslag – kapital, tjänst och näringsverksamhet. För juridiska personer kommer främst det sistnämnda inkomstslaget i fråga, medan fysiska personer kan ha inkomster inom samtliga inkomstslag.

I vilka fall kan Utomståenderegeln vara tillämplig?

Utomståenderegeln i 57 kap. 5 § inkomstskattelagen utgör en undantagsregel som innebär att om utomstående, direkt eller indirekt, i betydande omfattning äger del i företaget och har rätt till utdelning, ska en andel anses kvalificerad bara om det finns särskilda skäl.

Vem räknas som utomstående?

Utomstående ägare är alla utom de som själva eller närstående direkt eller indirekt är verksamma i betydande omfattning i företaget och de som själva eller närstående är verksamma i annat fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag med liknande verksamhet.

Vad innebär en inkomst?

Inkomst: När ett företag säljer en vara eller tjänst uppstår en inkomst, det som företaget skall ha i ersättning av den som köper varan eller tjänsten. När till exempel företaget fakturerar köparen bokförs inkomsten.

Vad är nettobelopp?

Netto är en ekonomisk term som används för att beskriva ett belopp efter skatt och eventuella avdrag.